370 olika viljor ska tas i beaktande på IST-rundresan

På en ”vanlig” Jamboree innebär rollen som IST-ansvarig i kontingentledningen att man planerar en gruppresa för på sin höjd 30-50 personer. Det är så många IST vi varit på rundresorna de senaste Jamboreerna. Till Jamboreen i Japan i sommar anmälde sig 370 personer som IST. Det ställde naturligtvis Cillas och de andra i IST-teamets uppgift i en helt annan dager. Här berättar Cilla om hur de resonerat i arbetet.

När vi började planera rundresan för IST i juli 2014 var vi helt överens om att någon gemensam busstur med guide inte var aktuellt. Eftersom Migo (som var med i starten innan Sören kom in i IST-teamet) och jag tillsammans och i andra team har lett Explorer Belt ett antal gånger halkade diskussionerna gärna in på någon form av egenplanerad resa i patruller. Vi tittade på Roverprogrammet och i flera guideböcker. Skulle vi ha projekt eller uppgifter som på EB? Skulle vi ha några fasta hållpunkter? Redan hösten 2013 hade jag träffat en IST som sa ”Om jag inte får gå upp på Mount Fuji dööör jag”.

Hur kombinera 370 olika individuella intressen?
Hur skulle vi kunna kombinera hans drömupplevelse med någon som helst inte vandrar alls utan hellre vill besöka tempel, delta i te-ceremoni eller meditera i en zenträdgård? Och båda deras med Cosplayaren vars spargris kommer att tömmas i Akihabara? Hur delar man in 370 IST i patruller?

Budget, fysik, kultur och tempo blev indelningsfaktorer
Vi fick ihop en jättelång lista med påståenden som vi tänkte att man skulle få pricka av för att hjälpa oss med sammansättningen och efter några vändor till fick vi ihop reseprofilenkäten. Fyra områden hade vi identifierat, med budget som nummer ett. Är det något som kan skapa slitningar i en patrull så är det ekonomiska förutsättningar.

IST-gruppen består av allt från gymnasister till pensionärer, studerande vars halva sommarlov nu försvinner, visserligen till världens äventyr, men det kapar också möjligheterna att sommarjobba och ensamstående högavlönade med ansvar bara för sig själva.

Fysisk styrka är en annan parameter där det kan vara riktigt jobbigt att anpassa sig efter andra. Detta tillsammans med kulturellt intresse och tempo utgjorde de fyra kategorierna.

Budget

 1. Jag lever helst så billigt som möjligt, sover på tåget eller tältar.
 2. Enkla vandrarhem och billiga restauranger inom ramen för vår budget.
 3. Jag bor gärna lite bekvämare även om jag måste lägga till lite egna pengar.
 4. Pengar är inget problem. Jag vill sova skönt och äta gott.

Fysisk styrka/aktivitetsnivå

 1. Jag vill ta det lugnt på sin höjd promenera.
 2. Jag vandrar gärna, men bestiger inga berg.
 3. Jag vill gärna gå upp på lägre fint berg
 4. Jag vill bestiga Mount Fuji

Kulturellt/historiskt intresse

 1. Ett tempel och ett palats räcker.
 2. Jag besöker gärna museum, tempel och palats etc.
 3. Jag vill inte bara se utan även delta i t ex théceremoni
 4. Så mycket kulturella upplevelser som möjligt.

Aktivitet kontra reflektion

 1. Jag stannar hellre längre på ett eller två ställen för att ha tid att reflektera över mina upplevelser.
 2. Reflektion är viktigt men det får inte bli för långsamt.
 3. Jag håller gärna ett ganska högt tempo, men måste få sova och äta på bestämda tider.
 4. Jag vill se och uppleva så mycket som möjligt. Sova kan man göra på bussar och tåg.

Geografi första avdelaren
Första uppdelningen var enkel eftersom alla även fått klicka i om de bodde i Linköping eller söderut, alternativt norr om Linköping. Grupperna IST Syd och IST Nord skapades. En parameter i taget identifierades och allt mindre grupper av människor flyttades mellan flikarna i googledokumentet. Migo, Henrik och jag arbetade parallellt med olika kategorier. Till slut hade vi 61 patruller, som efter en del runtflyttande blev 59.

Flyttar efter individuella önskemål
Efter att alla hade fått information om patrulltillhörighet och flygtider började en tid av intensivt mailande och flyttande mellan patruller och restider. Inte en enda person har fått nej. Som genom ett under har vi räddat bröders bröllop, skolstart och femtioårsfest m.m. Man kanske har fått vänta ett tag på att det ska lösa sig, men löst sig har det gjort.

Stor möda men värt besväret
Att se alla patruller planera tillsammans på förträffarna, få höra om skypemöten och se kartor så fulla med post-it-lappar att man undrar om de tänker sova alls eller få se lyckan i ögonen hos dem som har hittat ”värsta grottorna med varma källor” eller kommentaren ”jag är så sjukt taggad”gör att det är värt alla mailtimmar och pusslande med antal resenärer på olika flighter. Jag vill följa med…på alla patrullers resor och jag tror Sören och Henrik känner det samma.

Det här inlägget postades i Ledningsbloggen av Martin Ruist. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>