A spirit of unity

Uebu-20150802-Interreligious-23

Foto: Malin Huusmann

– Come together now!

Ur högtalarna på stora scenen dånar lägersången och ur byarna strömmar grupper av scouter som kommer för att delta i Inter-religious service denna förmiddag.

I en värld som annars kantas av rubriker om religionsmotsättningar så är det fantastiskt att se hur olika nationer och trosuppfattningar enas i en gemensam religiös ceremoni.

Allt är välregisserat och trots många olika representanter på scen flyter allt smidigt och tydligt med texter på skärmarna.
Uebu-20150802-Interreligious-01 Uebu-20150802-Interreligious-03 Uebu-20150802-Interreligious-02 Uebu-20150802-Interreligious-05

Olika unga representanter avlöser varandra på scen och läser texter, böner eller grundpelare från sina respektive religioner. Det är judar, protestanter, katoliker, muslimer, mormoner, ortodoxa, won-buddister, sikher och buddister. Alla medverkande möts av respekt och applåder efter sina framföranden.

Uebu-20150802-Interreligious-04 Uebu-20150802-Interreligious-09 Uebu-20150802-Interreligious-06 Uebu-20150802-Interreligious-08Uebu-20150802-Interreligious-07

Ur ett svenskt kulturperspektiv är det befriande att se hur stolta de  unga scouterna är när de representerar sin religion. Rakryggade och med klar stämma deklamerar de vad de tror på. Hemma blir den personliga tron lätt något privat och som inte skyltas med.

Och på grusplanen framför förenas deltagarna genom att hålla varandra i handen och låta sig ledas i gemensam bön för förståelse och gemenskap.

Uebu-20150802-Interreligious-13 Uebu-20150802-Interreligious-11 Uebu-20150802-Interreligious-14 Uebu-20150802-Interreligious-12 Uebu-20150802-Interreligious-15

Flera talare pratat om grundvärderingarna i scouting som handlar om att tjäna och respektera Gud och att alla är välkomna i scouting oavsett vilken tro man har.

Scott Teare, generalsekreterare i WOSM, talar om de tre löftena (enligt WOSM): Duty to God, Duty to self och Duty to others. Dessa tre löften är också symboliserade i den tre sidor som finns i vår scouthalsduk, berättar han. När vi tar på halsduken sveper vi samtidig  löftena omkring oss.

Ceremonin är relativt kort och avslutas med ord från Baden-Powell om att scoutings mål är inte camping, friluftsliv eller äventyr, de är medel till att nå kärnan: att bygga goda karaktärer med ett syfte!

Tyvärr är det inte allt för många svenskar som väljer att delta denna förmiddag, kanske beroende på hettan, men en grupp ur avdelningen Snapphanarna har valt att komma.

De förklarar:

– Vi ville gå hit för det är kul att se hur en sådan här samling fungerar.

– Och vi vill lära oss mer om andra religioner. Det känns ju också kul när det är unga människor som representerar uppe på scenen och inte bara äldre.

Uebu-20150802-Interreligious-22
Halsduken som representerar WOSMs tre löften.
Stina Wigroth, Erik Kronholm, Oskar Berglund, Alexander Jonson Bode, Oskar Johansson, Frida Curenstam, Kajsa Dahlberg
Vad tyckte ni om själva ceremonin?

– Det var riktigt kul att se den samlade enigheten.

– Det var bra att de pratade så pass mycket om Baden-Powell och hur han tänkte från början.

– När man lyssnade på alla religioner så var ju ändå det gemensamma budskapet kärlek. Det kändes inte som de var så olika.

– Ceremonin var bra organiserad, men nästan lite kort, jag hade velat höra mer från de olika religionerna.

Ungdomarna kommer från olika scoutkårer i Sverige och konstaterar att det är det lite si och så huruvida man faktiskt tar upp trosfrågor i de lokala kårerna. I Sverige har vi ett annorlunda formulerat löfte än i många andra länder, men i scoutlagen står det faktiskt ”En scout söker sin tro och respekterar andras.”. Borde man då inte en prata mer om olika sätt att tro?

– I vår kår har ju tron och prat om Gud en naturlig plats, säger Frida Curenstam som är Equmeniascout ifrån Gislaved.

– Jag tycker det vore bra om vi pratade och diskuterade dessa frågor mer i alla scoutkårer hemma. Samtidigt är det viktigt att vi har kårer där man inte måste tro, säger Kajsa Dahlberg.

– Även om vi pratar om Gud så tvingas inte alla tro på vårt sätt, vi har även muslimer som är med i vår scoutkår, berättar Frida Curenstam.

Gruppen går vidare för att fortsätta dagen i samma tema- nu är det Culture Exchange och Food festival som gäller ute på lägret.

Uebu-20150802-Interreligious-23

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Mattias Walan. Bokmärk permalänken.