Bastu i Yamaguchi

Prästakragarna - stor

Äntligen på läger! Att det är varm i Japan har vi känt men att det skulle vara så här varm hade vi ingen aning om.

Dagtid ligger temperaturen i skuggan mellan 30 och 35 grader med hög luftfuktighet. Stundvis fläktar det något, men ibland står luften helt stilla. Vi tar det lugnt, dricker kopiösa mängder och söker skugga så gott det går. Alla kämpar på med gott humör, som sanna scouter.

20150801_082813

I går var vi i Hiroshima och besökte Peace Memorial  Center. Vi fick bla ta del av ögonvittnesskildringar från när bomben släpptes. Titta på museet och det som berörde mig mest, scouter fick dela med sig av sina tankar. Så mycket klokskap trots sina ringa åldrar, vi vuxna borde lyssna mer på våra ungdomar när det gäller att möta andra kulturer. De är sociala experter, det märker man inte minst på hur lätt de rör sig runt bland de 150 olika nationerna här på lägret, på hur lätt de skapa nya kontakter och på hur lätt de har att kommunicera trots att de inte har ett gemensamt språk.

20150731_130931

20150731_130638

På lägerområdet som till största delen är en grusplan med lite gräs här och där, finns det lite spännande djurliv, beroende på vart man bor. Hos oss finns det krabbor, på andra ställen grodor och nästan över allt cikador som för ett otroligt liv.

20150801_054432

Som sagt i tidigare inlägg kommer vi inte att uppdatera så ofta, mest beroende på att vi ledare inte riktigt hinner eller orkar.

Prästakragarna

Det här inlägget postades i Prästkragarna av Johan Havenberg. Bokmärk permalänken.

6 reaktion på “Bastu i Yamaguchi

1. Vi följer lägret på olika ställen. Har b la tittat på invigningen, mäktigt.

Tror att när Ni kommer hem så har vi ungdomar som har växt i sig själva. En nyttig, fantastiskt resa.

Ja, vi har förstått att det var varmare än man kunnat tro.
    Tänk så olika vädret kan vara. Här hemma är kallare än man kunnat tro.

Möjligtvis idag att det blir fint väder.

2. Tusen tack för att ni delar med er av er resa. Vi väntar med spänning inför varje nytt inlägg och är glada för varje inlägg som ni hinner med.

3. Vi följer med glädje det ni skriver och precis som det står skrivet i kommentaren här ovan, även på andra ställen. Det var häftigt att kunna följa invigningen live t ex. Fantastiskt att ni ändå orkar göra så mycket i den värmen och fuktigheten. Och visst är det så att barn/unga är otroligt kloka. Vi vuxna har mycket att lära.
    Önskar er fortsatt givande dagar!

4. Hade varit trevligt om ni kunde skriva från vilken del av Sverige avdelningarna kommer ifrån.

Scouthälsningar / Johan

5. Jag förstår att ni har det väldigt varm, hoppas att ni ändå kan njuta av allt ni får uppleva och se.Jag följer er med stort nöje. Nu har äntligen vi här hemma fått se solen.Ha dett gött och va rädda om er. Hälsn.Moas mormor.