Cöd7h går i skolan

IMG_2261

”Coolingarna över de 7 haven” förkortat C.ö.d.7.h. besöker idag en japansk lågstadieskola. ”Coolingarna” som de oftast kallar sig är en patrull i avdelning Sagan.

Upplägget för dagens aktivitet är att åka buss till en skola i Yamaguchi där svenska scouter, tillsammans med schweiziska, indonesiska och japanska scouter, får prova olika japanska lekar med pensionärer som handledare. Till sin hjälp får de skolbarnen.

Det är en mycket speciell procedur som äger rum när pensionärerna kommer in i salen: att se de välkomnas med bugningar och andra hövlighetsfraser är spännande. Äldre människor har ett helt annan ställning än i Sverige.

Medan de väntar på att de japanska skolbarnen ska komma berättar Leeloo Hakefjäll att hon tycker att det är tråkigt att de stora kontingenterna, de med många deltagare och många tält, ligger förlagda utmed genomfartsvägarna. Hon upplever att de länder som har få tält ligger nästa undangömda, bakom.
-Det märkte vi igår vid festivalen, då hittade vi länderna med färre deltagare, så synd att vi inte sett dem förut!

IMG_2267

-Väldigt många länder bjöd på pannkakor – det var lite tråkigt men enkelt koncept. Vi svenskar borde ansträngt oss mer, fortsätter Leeloo Hakefjäll.

-Vi brukar erbjuda köttbullar och små grodorna, men jag tycker att vi för att variera oss ska hitta på något annat också, säger Carolina Fixelius instämmande.

-Bäst under jamboreen har varit att se skillnader i scoutkultur, och att kunna jämföra med svensk scouting. Sverige har en väldigt ”lös” kultur, som känns som en blandning av många länders, säger Carolina Fixelius fundersamt.

När barnen kommer sätter de sig i rader bakom olika färgade koner. De blir faddrar till alla scouter som fått samma färgkodning. Tillsammans tar vi oss igenom lektionspass i jonglering, bollkast med kendama, träsnurror och origami.

IMG_2273

-Det pågår en tävling rörande vem som har högst flaggstång på campen, berättar Axel Näf vid lunchen. Kampen har pågått sedan vi kom till campen. Alla försöker sätta en högre standard och belgarnas stång är nu 50 meter hög. Vi svenskar har skapat en som är ännu högre – men får inte använda den för våra ledare som tycker att den är alltför instabil. Därför har vi ingen flagga uppe nu, säger Axel Näf.

IMG_2281

Indonesiska scouterna har med instrument gjorda av bamburör. Varje instrument är en ton och då man skakar på dem hörs tonen. En scout dirigerar de andra i orkestern. Det ljuder med spröda, vackra toner.
– Vi fick en sådan igår men trodde man skulle blåsa i rören. Nu ser jag att man ska skaka rören istället, säger en av Coolingarna.

IMG_2276Vid lunchen tog schweizarna ton och sjöng en scoutsång och Coolingarna fyllde på. Störst jubel fick dock japanska scouterna när de lyckades få med alla i allsång.

toy-41937_640

Efter lunch fortsatte bussen till Kozan Park , en liten park med anor. Här finns en av Japans äldsta träpagoder, från år 442 som räknas som en av Japans tre vackraste. Parken har små fina trädgårdar, tempel och minnesmärken från Mori dynastin.

-Det är så intressant och vackert. Inte som att gå i Kungsan precis! Monument och tempel i en park, det gillar jag, säger Smilla L Mannervik.

– Jag gillar att det är så mycket tempel att titta på, fyller Alice Lindeberg i. Jag ska fota allt i parken. Det är lite gulligt med statyerna.

IMG_2325

Sedan försöker Smilla och Alice sig på att skapa näktergalsljud, något som kan ske om man klappar i händerna invid en speciell stentrappa.

Väl tillbaka i bussen efter parkbesöket, och med den Yamagochiscarf  som alla fick i present vid lunchen som en bandana, summerar Jakob Hörndahl dagen.

– Bäst anser jag lektionerna i skolan var – att få leka med barnen, göra snurror och vika origami.

IMG_2327

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av marialysell. Bokmärk permalänken.

2 reaktion på “Cöd7h går i skolan