The Cosplay Lovestory

IMG_7985 Linn Eriksson

Text och foto: Elinor Karlin

 

3000 ungdomar. Deras gemensamma intresse? Att klä ut sig. Till fantasifigurer. Här på cosplaykonventet NärCon i Linköping får de vara sig själv genom att vara andra. Det här är platsen där alla får vara med. 

 

Närmast dörren, på golvet, sitter en tjej med vitt hår, röd fotsid dräkt och kattöron. Lite längre bort sitter en annan tjej med kedjor i håret och grön alvklänning. Här inne i klassrummet är det workshop i origami, en japansk konstform som går ut på att vika papper till figurer. Längst fram står en gråhårig japansk man med ett stort leende, det är origamimästaren Norio Torimoto. Origamin är en av de mest populära aktiviteterna konventet. .

 

Cosplay är kortform för costume play, en hobby med ursprung i USA men som slagit som störst i JapanUtklädda till fiktiva karaktärer träffas man för att umgås. Den som besöker NärCon får träffa flera hundra figurer, alltifrån TV-spelskaraktären Super Mario till trollkaren Gandalf från Sagan om Ringen. Det är inte ett måste att klä ut sig när man åker på konvent men det blir alltmer populärt.

 

Förbryllade besökare tittar på sina knöliga papper och försöker förstå hur det är meningen att de ska vikas.

– Nej, men va? Hur gjorde han nu?

25-åriga Sandra Onttonen skrattar och räcker fram sin figur till bordsgrannen. De har aldrig träffats förut men det är inga problem här. I själva verket är det inte många vid bordet som faktiskt har träffats förut men det hindrar ingen från att prata och stötta varandra.

 

Linda och Sandra

Sandra Onttonen (t.h.) visar Linda Holmgren hur man viker en näbb.

 

Sandra Onttonen sitter vid samma bord som tjejen i den gröna alvklänningen. Alven har vikt origami förut och ligger fler steg före alla andra. Hon får också hjälpa de som inte förstår och snart sitter alla med färglada pappersfåglar som kan flaxa med vingarna. Sandra Onttonen är där med sin vän Linda Holmgren, 31 år.

– Det är skönt att man får vara både nybörjare och professionell. Jag tycker om den här känslan av att få prova på så mycket, jag har till exempel aldrig vikt origami förut, säger Linda Holmgren.

Sandra Onttonen håller med om att cosplaykulturen är avslappnad och prestigelös.

– Samhället i stort är ju väldigt tävlingsinriktat men här kan man göra saker bara för att det är kul.

 

Kärlek och öppenhet är ledorden i de flesta cosplayarnas upplevelse. Pontus Sandell, 19 år från Norrköping, sitter på en bänk i korridoren. Han är klädd i en heltäckande, cyborgdräkt som han tillverkat av liggunderlag. Enligt honom är det den varmaste dräkten på hela konventet. Han sitter bakåtlutad med hjälmen bredvid sig och pratar med polare. Det han sett fram emot mest är just att träffa vänner.

 

Pontus Sandell

Pontus Sandell, Söderledskyrkans scoutkår, visar upp sin Cyberman från Dr. Who.

 

Trots att cosplay är något som växer sig större och större i Sverige är det få som kan syssla med det till vardags. Föreningar är inte så vanliga, istället är det på internet det händer. Där kan Sveriges cosplayare kommunicera med likasinnande i hela världen.

 

– Många här har problem med mobbing hemma. Då är konventen en fristad där man kan vara som man vill. Jag har träffat två personer idag som vill bli kallade ”det” och konventledningen jobbar mycket med sådant. De har könsneutrala duschar till exempel, säger Pontus Sandell.

 

Ikväll är det dags för konventets största evenemang, svenska mästerskapen i cosplay, trots den prestigelösa miljön som många talar om. En cosplaytävling går ut på att deltagarna framför sketcher iförda sina dräkter. Framför scenen trängs ungdomar och glowsticks svajar i luften. Över publikmassan sveper en TV-kamera från SVT, för första gången sänds en cosplaytävling i sin helhet på TV.

 

Arenan jublar när kvällens konferencier skuttar upp på scen och färgas rosa i strålkastarljuset. Han möts av publikens hyllningar: ”Kim!” ropar de som känner honom. Trots att det här är ett av Sveriges största cosplayevenemang blir arenan en liten värld där alla känner alla. Glädjen över andras framgång är större än rivaliteten och kärleken till fantasivärlden är störst av allt. Publiken skriker av glädje när ”Kim” ber publiken att sjunga allsång till Sailor Moon-introt och stämningen är på topp.

 

Felix Mägi, 21, är en av arrangörerna. Han är ansvarig för försäljning och har arbetat femton timmar idag. Trots det har han fortfarande energi till att busa med sina funktionärer.

– När jag kommer hem brukar jag alltid de första dagarna vara väldigt utåtriktad. Sen inser jag att jag egentligen är en tystlåten kille som inte träffar så mycket folk.

 

Felix Mägi är, precis som Pontus Sandell, här för att träffa människor han inte annars träffar. Ett vedertaget begrepp är ”cosplay community”, ordet cosplayarna själva använder för sin egen kultur. Det står för vänskap, öppenhet och att få vara sig själv. Även om man, som Linda Holmgren, egentligen inte är så insatt i vad cosplay innebär, så är alla välkomna att få vara med. Är det någon som har det svårt får den personen stöd.

 

RebeckaHammarThalin

Rebecka Hammar Thalin får stöd av både funktionärer och publik när hennes dräkt går sönder.

 

Som femte nummer på SM-scenen kommer Rebecka Hammar Thalin upp iklädd en stor kattdräkt. Under den tjocka pälsen döljs ett par styltor av metall, de är byggda för att människobenen ska likna bakbenen på ett kattdjur. Men när hon kliver upp på scenen syns det att något är fel. Katten vinglar och kan inte stå utan stöd. Den högra baktassen böjs på mitten och pekar uppåt vid varje steg, en av styltorna verkar ha gått sönder. Scenframträdandet blir en flopp men publikjublet är ändå öronbedövande. Rebecka Hammar Thalin får av publiken högsta betyg för sitt försök.

 

SM är slut och dagsbesökarna åker hem. De som ska sova kvar är fortfarande aktiva och kommer vara så i många timmar till. Alla måste passa på att umgås så mycket som möjligt. Imorgon är NärCon slut och för många av deltagarna innebär det att de inte ses igen förrän konventet i sommar. Då är de över 7000 som samlas för att dela intressen, hantverkstips och kärlek. Kärleken till varandra, till sina karaktärer och till sina fantasivärldar, där alla kan vara vem de vill.

Det här inlägget postades i Okategoriserade av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.

4 reaktion på “The Cosplay Lovestory

  1. Jag är själv konventare och cosplayare, och var på NCV för första gången iår. Men nästan överallt där jag ser människor som skriver om cosplay säger att det kommer ifrån Japan. Jag vill också tro det, men hur konstigt det än låter i början så blir det sen inte så konstigt. Cosplay, eller Costume play, kommer ursprungligen från USA i och med att det är ett land där serier som Marvel och DC gjort har spelat en stor roll under mångas uppväxt som barn där. Det var sen Japan som blev inspirerade av USA att börja cosplaya karaktärer från japanska animes/animerade serier.

    Så cosplay kommer från USA, inte Japan. Bra skrivet utöver det ^-^ Vi ses på Närcon 15 i sommar hoppas jag!

    • Snyggt observerat, jag trodde jag kunde komma undan på formuleringen ”utformats” som någon sorts medelvärde. USA ska genast med i texten :)

    • Ursäkta Pontus, vet inte var jag fick det ifrån. Det har blivit någon väldigt konstig sammanblandning där. Tack för att du hörde av dig :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>