De städar upp slutet

wpid-wp-1438959945770.jpeg

Att skapa en bättre värld. Det är det sista löftet som ordföranden för världsscoutorganisationen WOSM lämnar för jamboreen. Det är avslutningsceremoni och de svenska scouterna arbetar för en bättre värld på alla nivåer. Möt funktionärerna på ”ceremony”.

Solen bryter genom molnen på ett sätt som för tankarna till grekiska gudar. Det är solnedgång och publiken strömmar in i arenaområdet. I utrymningsvägarna står svenska IST med röda västar. Filip Tapper, Emil Bertilsson och Anna Olthoff jobbar för sista gången.

Anna Olthoff och Filip Tapper

– Nu har vi börjat få koll på hur publiken fungerar, säger Filip Tapper.

Det är tredje och sista gången ett stort event körs på arenan. Annars brukar ceremoni-funktionärerna mest ansvara för flagghissningarna på området. Men nu är ansvaret större än så.

– Vi ser till att alla deltagare har en säker upplevelse, att ingen sitter på varandras axlar och att de inte sitter i utrymningsvägarna, säger Emil Bertilsson.

– Och så high fivear vi alla som kommer in, säger Filip Tapper. Han och Anna Olthoff illustrerar fem olika sätt att klappa i varandras händer på.

– Om vi missar en high five med någon så säger vi ”det är lugnt, nästa jamboree”, fortsätter han.

Efter tio dagar av fullt program med aktiviteter de flesta av dygnets timmar är det faktiskt slut. Tält har rivits och ryggsäckar har börjat packas. Några av de svenska scouterna åker redan imorgon. De flesta svenskarna stannar dock ett dygn till.

image

– Det är jättesynd att det är slut, jag gillade det här stället. Men de kunde ha haft fler ställen för IST att hänga på, säger Filip Tapper.

Idag är deras främsta uppgift att vakta på publiken och kolla vad de befinner sig. I perioder är det lugnt. Det ger gott om tid för funktionärerna att dansa till musiken. Först är det en japansk popgrupp som framträder, och alla hoppar. Ett par ceremoniella tal hålls och jamboreesången spelas. Sen följer ett metalband och slutligen avslutas jamboreen med fyrverkerier. Kvar blir bara skräpet att plocka upp. Världen kan fortfarande bli lite snyggare och renare. IST-jobbet fortsätter lite till.

image

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.