Delta i Jamboreen!

Alla får åka!

Alla scouter som har fyllt 14 år när Jamboreen börjar kan delta, på ett eller flera sätt. Det finns ingen begränsning i antal platser i den svenska kontingenten, så alla som vill åka får göra det.

Alla svenska scouter åker med den svenska kontingenten

På en världsscoutjamboree bildar varje land en egen kontingent – en delegation. Det betyder att alla svenska scouter åker tillsammans, ungefär som om vi vore en väldigt stor scoutkår. I kontingenten kommer det finnas avdelningar, med deltagande scouter och ledare, och IST. Du anmäler dig till den svenska kontingenten och det är till oss i kontingentledningen du vänder dig med frågor eller synpunkter. Det gör det lätt för dig att alltid veta vart du ska vända dig.

Hur kan jag delta?

Deltagare – för dig som är född från 28 juli 1997 till 28 juli 2001

Om du är minst 14 och högst 17 år när Jamboreen börjar är du i helt rätt ålder för att åka som deltagare. Det betyder att du ska vara född på eller efter den 28 juli 1997 och på eller före 28 juli 2001. Du har bara en chans i livet att åka på en världsscoutjamboree som deltagare, och det är en chans som du inte vill missa! Du anmäler dig själv och kommer att åka med en patrull och avdelning bestående av svenska scouter och ledare, som är sammansatt enbart för Jamboreen. Ni kommer ha förträffar innan ni åker iväg till Japan. Under både kontingentsresan och själva Jamboreen kommer du att bo och ha aktiviteter tillsammans med din patrull, men alla svenska avdelningar kommer inte att bo tillsammans. Du och din patrull kommer tillsammans att möta scouter från precis hela världen. Det är en upplevelse du sent kommer att glömma, och du kommer garanterat att skaffa dig vänner för livet!

Avdelningsledare – för dig som är född senast 16 juli 1995

För att kunna sätta ihop avdelningar med alla svenska deltagare på Jamboreen behövs avdelningsledare. Som avdelningsledare kommer du att vara en stor del i att guida de deltagande scouterna till sin jamboreeupplevelse och se till att de känner sig trygga i den främmande miljön och med alla nya människor. Men du kommer också själv att få träffa människor, ungdomar och vuxna, från hela världen och du kommer att få en stark jamboreeupplevelse ur deltagarnas och ditt eget perspektiv. För att få vara avdelningsledare på Jamboreen måste du vara myndig, vilket i Japan innebär att du måste ha fyllt 20 år senast den 16 juli när kontingentsresan börjar.

IST – Jamboreefunktionär (International Service Team) – för dig som är född senast 27 juli 1997

För att genomföra en världsscoutjamboree – vilket innebär att bygga, driva och riva en stad för upp till 30 000 människor från hela världen under ett par veckor – krävs många funktionärer. Ungefär 6 000 funktionärer kommer att behövas på Jamboreen 2015. På en jamboree kallas funktionärerna för International Service Team, IST. Som IST kommer du att få en unik internationell upplevelse, eftersom du jobbar i ett internationellt team. Arbetsuppgifterna kan variera allt från att driva programaktiviteter eller laga mat till att sända lägerradio eller bemanna sjukvårdstältet. Du kommer i din anmälan att kunna önska arbetsuppgift utifrån dina specialistkunskaper, men oavsett vilket jobb du får väl på plats kommer den internationella upplevelsen av att se en Jamboree från insidan vara värt allt slit och göra Jamboreen till ett minne för livet.

Vad kostar det att åka?

Att åka till en världsscoutjamboree kostar mer än att åka på vanliga kårläger. Men så är det inget vanligt kårläger heller! Den ökade kostnaden beror bland annat på att lägret ligger långt bort och på att Sverige betalar en högre avgift för att kunna subventionera avgiften för länder som inte har det lika gott ställt som vi. I priset ingår också allt du behöver för resan, som flygbiljetter, rundresa och mat. Det enda du behöver ordna själv är din personliga packning.

Att åka på Världsscoutjamboreen 2015 i Japan kostar 29 700 kronor. Då ingår allt och lite till.

Allt det här ingår i priset:

  • Lägeravgift till Jamboreen
  • Resor till, från och under Jamboreen och kontingentsresan
  • Alla gemensamma måltider (vilket betyder alla måltider såvida du inte går ut och äter lunch ensam eller med någon kompis till exempel).
  • Klädpaket (mer information kommer)
  • Ditt livs scoutupplevelse

Världsscoutjamboreen i Japan kostar ungefär motsvarande av vad de senaste världsscoutjamboreerna kostat, och hittills har vi aldrig mött någon som inte tyckt att en jamboree är värd de pengarna eller att de inte fått valuta för dem.

Vi har samlat några tips om hur du kan samla pengar för att åka på Världsscoutjamboreen här.

Dela upp betalningen
För att du inte ska behöva betala hela Jamboreeavgiften på en gång kan du om du vill dela upp betalningen på tre delbetalningar. Delbetalningarna fördelas såhär:

  • 13 700 kronor betalas i samband med anmälan. (12 700 om du anmält dig senast 7 januari 2014.)
  • 10 000 kronor betalas senast 30 oktober 2014.
  • 6 000 kronor betalas senast 1 april 2015.

Inom ett par veckor efter att du anmält dig får du dina fakturor – en faktura per inbetalning. Du är fri att välja att betala när som helst tidigare än datumen som står på fakturorna, om du till exempel vill betala hela summan på en gång.

Får man se mer av Japan än jamboreen?

Visst får man det! På Jamboreen möter vi hela världen, samlad på en plats. Vi kommer också att få ta del av den japanska kulturen på Jamboreen, men för att vi ska känna att vi verkligen får uppleva landet Japan så kommer vi att åka på en rundresa i Japan på väg till lägret. Målet för rundresan är att göra en resa där du får uppleva alla de kontraster som finns i Japan – från orörd natur till neonskimrande storstäder, från urgammal tradition till modern kultur, från samurajer till manga och j-pop.

För att få en upplevelse utöver det vanliga jobbar vi också för att kunna ge avdelningarna några dagar i Home Hospitality. På Home Hospitality bor ni två och två hemma hos en familj. Om och var Home Hospitality kommer att förläggas är ännu inte klart.