Den tyste prinsen

Taisho_enthronement

En scout från 100 länders kontingenter fick delta vid en lunch med Japans kronprins Naruhito och ­­­scouter från de övriga 52 länderna fick delta på motsvarande sätt vid en te-ceremoni. Svensk representant vid lunchen var Eric Winell från Wagashi.

eric

Här är Eric Winells berättelse:

-Förberedelser för lunchen börjar tidigt med samling 9.30 i Jamboreets reception. Jag har försökt borsta skrynklor och grått damm från scoutskjortan, som legat nedpackad i ryggan ett tag, för att se mer prydlig ut.  ­­­­­­­­­­­Att få träffa den hemlighetsfulle prinsen är så coolt!

Under scoutsamlingen ligger stor förväntan i luften. Alla 100 får en genomgång rörande vad som ska hända och hur vi ska uppträda i kronprinsens närhet. Det är mycket strikt och det allra mest förbjudna är att fotografera prinsen. Därför genomsöks alla scouternas väskor och fickor noga. Nio scouter väljs ut, bland annat jag, att få den stora äran att servera VIP-gästerna under lunchen, och vi tränar detta omsorgsfullt. Sedan hoppar alla scouter in i bussar som tar oss till lunchlokalen.

Väl framme blir det ytterligare en genomgång om etikett och allas fickor och väskor töms återigen. Det får inte slinka in någon kamera till något pris. Jag känner spänningen stiga ytterligare. Just då kommer det en kontraorder rörande serveringsuppdraget. Prinsens säkerhetstjänst kan inte godkänna denna del av programmet och alla vi scouter intar istället våra platser runt borden. En vid varje bord ska hålla ett tal under en minut lite senare under måltiden, så vi börjar fundera på innehåll. Jag sitter vid samma bord som Serbien, Swaziland och Zambia bland andra länder, så jag tror de har placerat ut oss alfabetiskt . Klockan är nu 12 och i väntan på kronprinsen blir det intressanta diskussioner runt bordet rörande internationella konflikter och politik, men även om lägret och vad var och en ska göra när man kommer hem. Vi har det jättetrevligt!

Så är det dags för ”His Imperial Highness Crown Prince Naruhito” att göra entré i matsalen. Alla ställer sig upp och bugar, för att sedan applådera. Prinsen sätter sig ned och när han fått mat och b­örjat äta kan alla andra påbörja sin måltid. Eftersom prinsen är vegetarian är måltiden vegetarisk. Prinsen äter under tystnad. Ingen kan se honom tala med någon. Jag tycker nästan att det känns som om han inte finns i rummet, trots hans upphöjda position.

Bland andra VIP-gäster är höjdare från ”The World Organization of the Scout Movement”: WOSMs president João Gonçalves och generalsekreteraren Scott Teare. De talar desto mer och när de två börjar gå runt och hälsa på varenda scout blir stämningen maxad. Jag får chansen att växla några ord med Scott Teare. Han är karismatisk. Enkel i sitt sätt att uttrycka sig och jag får klart bra kontakt med honom.

Under en-minutstalen, som i realiteten blir 20-40 sekunder långa, får varje bord yttra något om lägret. De flesta knyter an till den samhörighet de känner i scouting, och till ”Wa”.

Prinsen reser sig sedan upp, skakar hand med de andra VIP-gästerna, och går ut. Alla står upp och applåderar.

Därefter avslutas måltiden för alla och det är dags att åka buss tillbaka. Den gemenskap vi känner i bussen liknar inget jag tidigare varit med om. Det är den häftigaste känslan, den att vara del av den världsomfattande scoutrörelsen och att alla har detta gemensamt.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av marialysell. Bokmärk permalänken.

En reaktion på “Den tyste prinsen

1. Jätteintressant! Tack. Har två tjejjer i De4 årstiderna och min man är med som IST. Bästa hälsningar.