Dubbelmoral på lägret

IMG_1043.JPG

Scouterna är världens största ungdomsorganisation och troligtvis även världens största fredsrörelse. Scouterna ska verka för fred och temat för denna världsscoutjamboree, ”WA: a spirit of unity”, har också en stark koppling till detta, liksom flertalet aktiviteter på lägret (besöket i Hiroshima, kulturutbytesdagarna med mera). Jamboreeledningen har alltså generellt sett utformat lägret för att till deltagarna och omvärlden förmedla ett fredsbudskap, men det är nog inte bara deltagarna som lidit av värmen på lägret för vissa händelser får en att undra om inte planeringsgruppen haft tillfälliga perioder av solsting.

Det är främst två tillfällen som faller in i denna kategori. Den första gäller flyguppvisningen som har nämnts i ett tidigare blogginlägg. Militärflygplanen från japanska luftsjälvförsvarsstyrkorna utförde komplicerade manövrar innehållande bland annat looping och flygning i horisontell riktning men med flygplanet vridet 90 grader (med vingspetsen riktade mot marken respektive rakt upp), allt i så täta formationer att minsta felmanöver skulle leda till kollision. Även om luftsjälvförsvarsstyrkorna officiellt har civil status eftersom att Japans lagstiftning med tanke på andra världskriget inte tillåter någon militär stridsmakt så har de en stark militär koppling även om själv armen i förhållande till populationen är minimal. (följ länk för utförligare beskrivning av japanska självförsvarsmakten https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Japans_sj%C3%A4lvf%C3%B6rsvarsstyrkor)

Man kan fråga sig hur väl militärflygplan passar in i en antikrigszon då det kan liknas med en militär uppvisning och dessutom kan gå tvärtemot lägerledningens ambition att skapa en antimilitär plats med tanke på att deltagare på lägret kan ha en personlig koppling till krig.

Den allmänna responsen på uppvisningen undgick dock inte någon då hejarop fyllde lägerplatsen och kameror kvick togs fram. Alltså var det generelltsätt en uppskattad händelse men nästa gång kan kanske civilflyg vara en bra idé.

Den andra händelse som till och med lockade till skratt av förvåning och förundrade miner var en av lägrets alla affärer. Sortimentet hade dock en annan prägel än de andra butikerna; varorna var militärkläder! Lägret som alltså är en antikrigszon. Vad som är ännu mer konstigt är att det med hänvisning till olika deltagares upplevelser av krig och scouternas fredsbudskap praktiskt taget är förbjudet att använda militärkläder på lägret. Man kan undra vad det sänder för budskap till konsumenterna om man erbjuder varor som inte får användas, hur många har självkontrollen att låta kläderna ligga i ryggsäcken tills att lägret slutat? Butiker av denna kategori kanske bättre hör hemma utanför lägerområdet, om det nu ens hör hemma någonstans egentligen.

/Jesper Andersson

Det här inlägget postades i De fyra årstiderna av defyraarstiderna. Bokmärk permalänken.

4 reaktion på “Dubbelmoral på lägret

1. Jag tänkte samma sak när jag hörde om flyguppvisningen. Konstigt att dessa uppvisningar ska vara med i alla möjliga sammanhang. Men kanske bättre att de tränar på formationsflygning än på luftstrid :)

2. Välskriven text och mycket intressant med en kritisk betraktelse av balansgången mellan fredstemat och viljan att visa upp sig för världen genom en flyguppvisning.
    Om man kan ha viss förståelse för uppvisningen så känns ändå affären med militärkläder som ett riktigt klavertramp! Låt oss hoppas att nästa Jamboree (i USA) inte följer upp med vapenförsäljning….

3. Mycket intressanta reflektioner du skriver om Jesper. Hoppas ni får det trevligt de sista dagarna på jamboreen.