En studie i rött

rött

Hit skulle Joakim von Anka längtat!
Fushimi Inari Taisha är känt för sina tiotusentals röda torii-portar som uppför ett berg leder till affärsverksamhetens, och även rävens helgedom. I den första pelargången med portar är det en kö som liknar rusning på T-centralen en vardagsmorgon. Ljuset skiner in mellan pelarna, fångar färgen på pelarna och skapar en tomatröd stämning. De röda portarna är i olika storlek och byggda av affärsmän som vill förbättra sitt resultat.

Anna

Adina Andersson, har gått genom den första gången av portar.

– Jag såg efter ett tag att det var text på pelarna också. Det är så mycket att upptäcka hela tiden. Jag har alltid velat komma till Japan och har sparat länge… men jag ser också fram väldigt mycket emot Jamboreen! Japan är så långt borta och så annorlunda.

Sedan följer flera gångar med portar som slingrar sig upp på berget och kön avtar ganska snabbt. För dem som vill gå ända upp tar det ca 45 minuter. De flesta Abborna kommer en bra bit upp. Leo Högman gick halvvägs.

– Det var så halt och vi vände. Vi passerade flera fina små gravplatser på vägen och många helgedomar. Jag tyckte nästan att det påminde om kolonilotter, med små hus och trädgårdar – i japansk stil förstås.

Om det är precis så det är. En affärsfamilj bygger en portal, och de rikaste kan också anlägga en gravplats invid den.

Åtta Abbor gick hela vägen upp.

– Det var en härlig känsla att ha varit uppe, sa Julianna Holmberg. Hon har vanan inne eftersom hon för några dagar sedan klättrade på Mt Fuji. Då kom Abborna tillsammans med Björnarna till 3400 meters höjd och hade en fantastisk utsikt.

Men idag är det regn. Abborna åker pendeltåg tillbaka till Kyoto och det är dags för lunch. De som vill kan äta ”rullbandssushi”. Små sushiträtter åker förbi och man plockar det som ser gott ut!
– Jag gör det för upplevelsen, är helt nöjd men kommenterar inte smaken, säger Hanna Hedman. Jag ska komplettera med en glass sen.

Avdelningsledare Eva Söderström tog denna video på rullbandet klicka här: rullbandssushi

***

Det blir många besök vid de automater som säljer dryck. Här i Kyoto är det inte långt emellan varje Och dryck behövs i värmen.

abba drickaautomat

Erik Gjessing, Mathilda Loitto, Gustav Sundqvist och Tyra Lundberg.

Som en kontrast till förmiddagens studie i rött besöker Abborna en fin träbro som går över Oi floden, Togetsu-kyobron. Legenden säger att 13-åringar ska gå över bron som en symbolisk handling för att spara all klokskap de samlat på sig. Om de under promenaden tittar tillbaka så mister de sina erfarenheter.

Här hittade ABBA till sin förtjusning ett flera hundra år gammalt tempel helgat åt elektricitet och radioaktiv strålning. Framsynt tyckte Abborna.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av marialysell. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>