En ”vanlig” dag på lägret

dH4xq3OvO9mVRV2oqhxzJGq1ITLtSHaYE_1y4M7Prdk,pILmlmCA-C_D3pMQQYwXaC1wsT0Yb-jHYvPJGqelmEk[1]

Hur fungerar en vanlig dag på Jamboreen? Ja, frågan är om det finns något som kan kallas ”vanlig” dag. Det finns förstås dagar som invigning, avslutning och så i mitten Cultural Exchange. Dagarna däremellan deltar scouterna i program, antingen hel- eller halvdag både på och utanför området, men inga dag är den andre lik.

Just idag har patrull Oden från avdelning Asgård programdag och ska ut på en Communityutflykt. Deras avfärd är inte förrän 10.40 och resterande patruller har redan dragit iväg på sina utflykter. Skönt med sovmorgon, eller?

– Nja, även om det är en relaxad förmiddag så fick vi gå upp 04.30 för att hämta frukost, säger Henrik Axelsson.

04.30!?

– Ja, det var min tur att hämta maten och är man inte där i kön innan de öppnar 05.00 då blir man utan mat. I alla fall de som behöver specialkost. Det är helknäppt, men så är det, skrattar Henrik Axelsson.

Matdistributionen är något det finns många synpunkter på och de som behöver vegetariskt, laktos eller gluten har ofta svårt att få ut det. Svenska kontingenten har löst det för de sina genom att åka in till närmaste stad och stödhandlat så det ska finnas specialkost till de svenska avdelningarna.

En påse medhavda havregryn hivas upp ur matförrådet.

– Hur många vill ha gröt?

Nästan alla ropar ja. Vitt bröd, ägg och mjölk är annars standardfrukost på lägermenyn.

Gänget hjälps åt att diska och plocka undan och Wendela Ros börjar dela upp lunchen i högar. Varje dag får man i samband med frukosten med ”packed lunch” bestående av olika bröd, juice, chips, frukt och en påse med mystiskt innehåll. Exakt vad det är vet man aldrig, men det går skämtsamt under namnet ”kattmat”.

2015-08-03 08.59.51

2015-08-03 09.34.59

Trots att det finns saker som patrullen är missnöjda med (som matutdelningen och av saknaden av papperskorgar) så är stämningen i topp. Det skämtas och gnabbas om högt som lågt. Mycket IT-snack blir det bland grabbarna. Anna Danielsdottir väljer att ta sin bok en stund i väntan på avfärd.

– Jag får inte ner all min lunch i väskan, utbrister Jonathan Wernhammar Morián

– Men ta ut Ipaden då ! ropar alla

.  Aldrig, den lämnar jag aldrig, den behöver jag på bussen och om det blir väntan.

– Men läs något eller var lite social, föreslår Wendela Ros.

– Jag hade med massor att läsa, men det blir inget med det för min telefon är död, kommenterar Emrik Nirelius.

Vattenflaskor fylls på för att klara dagens hetta, idag endast 32 grader. Fast de har ett knep för att stå ut med hettan:

– Gå in i tältet en stund mitt på dagen och när du kommer ut kommer det kännas som luftkonditionerat utanför!

Exakt vad dagens utflykt kommer innehålla vet de inte exakt, men något med zoo och folkdans. Visserligen finns ett detaljerat program med tider, men de har lärt sig att detta kan komma att ändras.

Bussturen blir kortare än beräknat och lunchen får sedan intas ombord på bussen, men det klagar ingen på för där inne finns AC. Däremot klagas och skojas det friskt om lunchens bagel. Henrik Axelsson tuggar i sig en bit av den torra plastinpackade brödbiten

– Alltså denna bageln är antingen 300 år eller så är det en förklädd tvättsvamp. Ju mer jag äter, desto mer uttorkad känner jag mig.

2015-08-03 11.55.08

Gruppen ihop med 31 andra patruller slussas ut, igenom en fin park och in i ett stort rum.

– Varför sitter vi här? Hur länge dröjer det innan vi ska gå? undrar någon.

Ingen vet, att ge information om vad som ska ske eller varför man väntar är inte praxis av arrangörerna på lägrets utflykter.

– Jaja, det kan ju inte vara värre än när vi var på Water-activity och fick stå 3 timmar i solen och vänta på att få bada, och när vi kom fram så var det lågvatten så vi fick inte att gå ner i vattnet, konstaterar Teo Elmfeldt med en stor portion galghumor.

Henrik Axelsson kommer tillbaka alldeles lycklig från en hål-i-golvet-toalett.

– Jag har just använt en squattoilet!

-Har du inte gjort det förrut? frågar de andra.

– Jo en gång, men då gjorde jag fel. På denna fanns ju instruktioner! flinar Henrik Axelsson.

Till slut får de gå vidare och nu är det dans som gäller. Inte bara uppvisning av lokala dansare utan en gigantisk workshop för alla scoutbesökarna. De utrustas med en japansk variant av kastanjett och får instruktioner för hur de olika dansstegen går till.

2015-08-03 12.55.40

 

Vid mikrofonen står en ung tjej och läser instruktioner. Hon är duktig på engelska, men sättet att läsa instruktionen gör att hon blir en japansk variant av Filippa Bark

– Hello, please sit down everyone! Now you are going to dance with us. So now stand up please, now. Yes!

mDMC-QrASClAXZ2q3OG1_tzvRIzx4n2cAHSGoKgLycI,Sl8XTwIzFAB4aIkpHuw13w4jhWKW_gvXD9W-Cr08F0E[1]

Övningen är lekfull och alla ger sig hän. Det blir stora skratt inte minst från de japanska dansarna.

2015-08-03 12.55.23

Efter ytterligare väntan guidas patrullen till zoo. Det visar sig vara en liten park med 5-7 inhägnader med olika apor som de snabbt tar sig igenom. Men vad gör det när det finns en shop på andra sidan utgången.

avFh7uHxObaSsSzjv8kFXg0QqycAtxx1Est_tpwlBag,r4n37nhqWFtpeLd4EoWngOthCutd0sLPuVHkRNARGD0[1]

Var är aporna?

– Kolla vad värt! ropar Jonathan Wernhammar Moriánoch kommer ut med en lila haj som piper. Jag var ju bara tvungen att köpa den. Hur tänker man när man säljer en sådan haj här?

Sedan är det dags att åka hemåt. På kvällen ska avdelningen bjuda grannarna på mat. Ihop med Canada, Japan och Frankrike ska de ha ett roterande  kvällsmatschema så de behöver plocka upp lite runt köket.

Övriga patruller trillar in och de utbyter erfarenheter då alla har haft olika varianter av Community. Wendela Ros sammanfattar:

– Vi åkte sist och kom hem först, fick vänta, gå, vänta och däremellan gick vi på zoo i 3 minuter. Men dagen har varit rätt kul ändå!

– Ja, idag hade vi kul! fastslår Teo Elmfeldt.

 

 

 

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Mattias Walan. Bokmärk permalänken.

En reaktion på “En ”vanlig” dag på lägret

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>