Expedition: japanskt snabbköp

_MG_5949 Pilen7eleven

När avdelningen Pilen har sin första dag i Japan blir små projekt något stort. När jetlagen sätter till kan det räcka med ett besök på 7-eleven. Den japanska upplevelsen finns överallt.

I lobbyn till Hotel Seikei står nästan en hel avdelning sydsvenska scouter och förbereder sig för utfärd. Nästan. Den långa resan lämnar ingen oberörd. Ändå är det bara fyra scouter som har försovit sig. Deltagarna sätter med ovana gester på sig gula ryggsäckar. Det ligger en lite spänd stämning i luften, som inför en långfärd.

– Vi ska till 7-eleven. Det kändes som en lagom start, säger ledaren Alexander Toresson.

Snart kommer de sista deltagarna ner från sina rum. En stor andel bor rum i japansk stil. Det innebär att madrasserna ligger i golvnivå ovanpå japanska golvmattor i bast, tatami. Utöver de åtta madrasserna fylls golvytan endast av ett lågt bord samt en TV. De har inget tvättrum men där finns allt de kan behöva för att koka te. Tvättrummet är gemensamt, även det i japansk stil.

_MG_5963 ElinBadet

Elin Andersson Engler

– Jag har aldrig haft roligare när jag badat, säger Elin Andersson Engler. Hon berättar utstuderat om hur hon först var tvungen att sitta på en pall i duschen, innan hon kunde kliva i det gemensamma badet.

Ett gemensamt bad, Onzen, på YMCA Tozenso, Gotemba.

Scouterna går med raska steg mot butiken, en knapp kilometer bort. När hela avdelningen trycker sig in blir det plötsligt väldigt trångt. Ljudvolymen höjs och passageplingan till dörren går i ett.

– Va! utropar någon när hon hittar fyrverkeripjäser som present i en serietidning. Enligt kawaii-standard måste inte rosa serietidningar vara för barn. Det är mycket som överraskar i butiken. Mycket av tiden går åt till att titta på varorna som är så olika det svenska. Men eftersom det är en internationell butik är sortimentet lite mer globalt. Här finns alltifrån torkade småsardiner till smör att bre på mackan.

Alla kommer ut ur affären med något att fika på under resten av dagen. Då väntar promenader i den nya, spännande omgivingen.

Topp 3 – spännande saker på snabbköpet

• Kitkat med smak av grönt te
  • En hel mjukglass, rätt upp från frysboxen
  • Iste, med doft av kött och sesamfrön. Ännu osmakad.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.

2 reaktion på “Expedition: japanskt snabbköp

1. Ha, ha, ja det är mycket av det som vi tycker passar ihop och är gott som vi lärt oss. Men inget är självklart och allt tål att ges en chans, eller?

• Mm, vi tittat allihop skeptiskt på påsarna fyllda med torkade makrillar.. Men så stora mängder som det säljs i måste det ju gå att tycka om?