Fina fisken på Miyajima

_MG_6643AkvariumGurkaMindre

Ur högtalarna spelar en munter melodi och rummen är fyllda med doften av hav. Idag är avdelningen Runstenen på besök på akvariet på Miyajima.

Akvariet är flera människolängder högt. Här simmar rockor stora som vagnshjul, blåsfiskar och muränor i olika mönster. Fiskarna är från alla delar av världen men en del kommer från vattnen kring Japan.

Lisa Andoff fotar asiatiska tumlare.

– Är det här delfiner eller är det tumlare? säger Lisa Andoff. De delfinliknande djuren har korta, trubbiga nosar och simmar i en hög bassäng med glasvägg. Den asiatiska tumlaren har nästan ingen ryggfena och de flesta har aldrig sett djuret förut. Scouterna på runsten trängs kring akvarieväggarna med upphetsade utrop. Alva Wiberg funderar på om hon ska bli marinbiolog.

Alva Wiberg framför det stora akvariet med blandade fiskar i.

– Är det inte lite intressant med ett stort djupt hål som ingen vet så mycket om? Det är ju som space, fast närmare.

Snart kommer scouterna fram till en plaskdamm. Här ligger sjögurkor och sjöstjärnor som alla får plocka upp och känna på. Här blir alla barn på nytt. Det fnittras högljutt.

– Det känns typ som en våt mask. Ååh, vad slimig!

Erik Schalling håller upp en sjögurka. Den drar ihop sig vid beröring innan han försiktigt lägger ner den igen.

Therese Brennwald är avdelningsledare på Runstenen. Hon är mycket nöjd med besöket.

– Det här var fint! Det var bara pingvinerna som jag tyckte hade det lite trångt, de hade ju bara en klippa. Jag skulle kunna tipsa en annan avdelning om att gå hit.

_MG_6677AkvariumMindre

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.