Flaggbärarens berättelse

Uebu-20150729-Invigning-41

Det var lite oklara budskap från arrangörerna om hur flaggceremonin skulle se ut. Svenska kontingentsledningen gav i uppdrag till Unga talespersoner att genomföra detta.

Det var på skakiga ben de gick till repetitionen. Vad skulle hända?

Alla bilder är tagna av Malin Huusmann, utom den första bilden på Emma.

Emma Löfgren Walléns berättelse:

IMG_2060

När jag fick höra att Unga talespersonerna fått uppdraget med flaggan blev jag hedrad. Jag gick runt och berättade för alla jag träffade och var jätteglad.

Samma dag som invigningen, dagen efter vi kom till lägret, var det repetition klockan 11. Vi var fyra talespersoner som gick dit utan att riktigt veta vad som väntade. Det var det fullt av folk i ett tält invid stora scenen. Där blev vi mottagna japanska funktionärer och en svensk funktionär som tolkade för oss. Det behövdes en fanbärare per land och tre svenska scouter för ett specialuppdrag, sa de.

Uebu-20150729-Invigning-26

Victor Hagenborg anmälde sig som fanbärare och började repetitioner omedelbart. Vi andra tre: Emma Löfgren Wallén, Julianna Holmberg och Kajsa Alverup, satt och väntade och svalkade oss i tältet. Kajsa Alverup hade dagen innan stukat foten och behövde vila, men kämpade på och ville givetvis absolut vara med.

Efter ett tag kom japanska ledningen förbi och sa: Ah, här är de svenska scouterna som ska göra den symboliska överlämningen från Sverige till Japan! Vem vill överlämna den officiella scoutflaggan?

-Jag! sa jag direkt utan att tänka. Sedan frågande jag de andra två som sa att det gick bra.

När fanbärarna övat klart blev det vår tur och de förklarade hur vi skulle göra och hur vi skulle stå. Vi gick upp på scenen och övade momenten. De japanska scouterna hälsade på oss artigt på stapplande engelska. Arrangörerna ändrade några steg och sedan var det klart.

Klockan 18 skulle vi samlas igen i tältet vid scenen.

Uebu-20150729-Invigning-31

Victor Hagenborg gick och hämtade den svenska flaggan. Vi andra gick bakom scenen. Arrangörerna gav mig den lila flaggan, fint ihopvikt, och jag gick omkring med den i handen i över en timme fram till överlämningsceremonien började. Det var så mäktigt! En scout vart fjärde år får överlämna flaggan och här var jag med flaggan i handen… så coolt!

När flaggdefileringen började kände jag för första gången fjärilar magen. Oh shit, tänk om jag gör fel, tänk om jag tappar flaggan. Det är så typiskt mig!
Tio flaggor kvar att visa upp sig… och så plötsligt kom en signal att Kajsa Alverup, Julianna Holmberg och jag skulle upp på scenen!

Uebu-20150729-Invigning-40

Jag kände ”power” på något konstigt sätt, storbildskärmen zoomade in mot oss, publiken började applådera och vi skred över scenen. Jag älskar att stå på scenen och nu släppte nervositeten. Allt gick bättre än på repetitionerna. Vi skakade hand med vänster hand, den internationella scouthälsningen när man spretar med lillfingret (man lägger pek-, lång-, ringfinger på den andres handled). Vi stod kvar till invigningstalet var avklarat.

Jag tror aldrig jag kommer att få stå på en scen framför så många människor igen.

kajsa, julianna, emma

Många säger att de är stolta över oss, att det är som att tända OS-elden översatt till scoutsammanhang. Folk kommer fram till mig på gatan här på Jamboreen, en japanska ville krama mig. Jag är rörd över att få så mycket stöd. Alla på lägret har fått sponsortröjor och jag ska använda min för att samla autografer. Jag ska gå runt och be folk signera min tröja. När jag kommer hem ska berätta om min upplevelse. Vi växer och tar ansvar på den här resan, lär oss hantera okända situationer. Säger Emma Löfgren Wallén och lyser av tillfredställelse!

Uebu-20150729-Invigning-46

­­­­­­­­­

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av marialysell. Bokmärk permalänken.