Yakiniku med edamambönor

En traditionell japansk måltid är yakiniku. Den lagas lika lätt i scoutstugans kök som på stormkök eller på ett stekfat över en eld, men den smakar garanterat bäst utomhus.

 

Ingredienser till fyra personer:

  • 600 gram entrecôte
  • 1 – 1,5 dl japansk soja
  • 2 msk strösocker
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 1/2 dl fint skuren purjolök
  • 2 msk sesamfrön
  • (3 msk mirin, japanskt matlagningsvin, som finns i en del mataffärer)
  • Rapsolja eller annan neutral olja att steka i

 

Att servera till: ris, kokas enligt instruktioner på förpackningen

 

Om man fryser köttet och låter det nästan tina innan man skär upp det före tillagning så är det lätt att skära riktigt tunna skivor. En annan fördel är att man kan ta med sig det råa köttet ut på hajken eller i båten utan att oroa sig för att köttet blir dåligt.

 

  1. Skiva köttet tunt.
  2. Blanda ingredienserna till såsen (dvs allt utom purjolöken, sesamfröna och oljan).
  3. Blanda köttet ordentligt med såsen och låt det marinera i minst två timmar och tills köttet är helt tinat om det varit fruset. Rör gärna om någon gång.
  4. Här är det bra att passa på att sätta på riset, strax innan nästa steg
  5. Hetta upp en stekpanna och stek köttet tills den mesta marinaden kokat in och köttet inte längre är rött (5-7 min). Rör om ordentligt under stekningen.
  6. Tillsätt purjolöken mot slutet
  7.  Häll över sesamfröna kort före servering

Yakiniku

 

Medan ni väntar på att köttet ska marinera så koka edamambönor i lättsaltat vatten i några minuter. Häll av vattnet, strö över flingsalt och dra ut bönorna från bönskidorna med tänderna och njut av en enkel och god förrätt. 

Edamerbönor