En trana för tur

Att vika tredimensionella figurer av papper är ett traditionellt japanskt pyssel. Det kallas origami, ett ord som är sammansatt att de japanska orden för ‘papper’och ‘vika’. Man kan vika allt möjligt, men en populär figur är tranan. Man använder fyrkantiga papper. Det går bra att klippa vanligt kopieringspapper så att det blir fyrkantigt.

 

Tranan är Japans nationalfågel. Det sägs att den vita tranan kan leva i tusen år och den symboliserar tur och trohet. En liten fågel som viks av papper kan alltså bära en önskning. Om man följer japansk tradition viker man tusen tranor för att skicka iväg en önskan och beveka högre makter. Man fäster tranorna tillsammans på snören. Med fyrtio tranor på varje snöre ger tjugofem snören en hel flock av tranor. En trana kallas för orizuru och en tråd med tranor kallas senbazuru.

 

I Japan ger man brudpar senbazuru för att önska dem ett lyckligt liv tillsammans. Om man är förälskad i någon, kan man ge hen en senzaburu för att visa sina känslor.

 

Under slutfasen av andra världskriget släppte USA en atombomb över den japanska staden Hiroshima. Sadako Sasaki, som var två år när bomben föll, fick leukemi av strålningen. Hon började vika tusen tranor i förhoppningen om att överleva sin sjukdom. En del säger att Sadako dog innan alla tranor var färdiga men att hennes klasskamrater fortsatte vika fåglar åt henne efter hennes död. Andra säger att hon hann vika tusen tranor och några till innan hon slutligen dog.

 

Sadako blev 12 år gammal. Hennes död och de tusen tranorna har gjort henne till en symbol för krigets oskyldiga offer. Papperstranan har blivit en symbol för en önskan om världsfred. Börja med att vika en trana och tänk på något du önskar dig, något litet eller något stort. Vik tranor tillsammans i patrullen eller på avdelningen eller på lägret och trä upp tranorna påtrådar. Om ni sätter en pärla längst ner påtråden såkan ni sedan sticka tråden genom tranorna med hjälp av en nål och göra era egna senbazuru att hänga upp hemma, i scoutlokalen eller i ett träd. Vik tranor i vitt eller i många färger och skapa er egen fågelflock som kan flyga med önskningar till gudarna. Om ni vill kan ni också skriva era önskningar på pappret innan ni viker ihop det.

 

Ett träd med senbazurus och lyktor blir den vackraste nattbelysning man kan tänka sig på hajken eller lägret!