Hälsa och mediciner

Det viktigaste är förstås att försöka undvika skada och sjukdom vilket vi gör precis som hemma – genom att äta, dricka och sova ordentligt, ha noggrann handhygien, använda solkräm och ha med oss adekvat förstahjälpen material om olyckan väl är framme. Tänk på att värmen gör att vi svettas ut en hel massa salt som kroppen behöver för att vätskan vi fyller på med ska stanna kvar i kroppen. Att salta lite extra på maten om det är varmt och ha med sig vätskeersättning i sjukvårdsväskan är därför en god idé.

Var går gränsen för vad scouten och avdelningsledarna själva reder ut och när sjukvården behöver involveras?
Här finns ingen universiell gräns utan det måste vara en avvägning mellan scouten och avdeningsledarna. Den svenska sjukvårdsrådgivningen,1177, nås från utlandet på telefonnummer + 46 771 11 77 00  Under lägret finns sjukvårdstält direkt på lägerområdet och sjukvården är lättillgänglig. Under rundresan kommer vi att använda oss av den japanska hälso- och sjukvården vilken klassas som högkvalitativ av svenska UD. Dock kan det förekomma språksvårigheter då engelskan inte är så utbredd inom den japanska sjukvården. I kontingensledningen finns japansktalande funktionärer som ni kan vända er till vid behov av tolkhjälp.
Hur gör vi med scouter som ska ta mediciner under resan?
Det enklaste är förstås att scouten själv ansvarar för sina läkemedel och hur de ska tas. Tänk på att regelverket för läkemedel är olika i olika länder, Läkemedelsverket rekommenderar därför att man ska ta kontakt med Japans svenska ambassad för att få reda på vad som gäller för just det läkemedel som är aktuellt. En generell rekommendation är att ta med läkemedel i originalförpackning och att se till att Apotekets etikett med namn och personnummer sitter kvar på receptbelagda läkemedel. Tänk på att t.ex insulinpump kräver speciellt läkarintyg för att få tas igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen.
I vissa fall kan det förstås vara lämpligt att ledarna hjälper scouten med aktuellt läkemedel eller att påminna om hur det ska tas vilket får bestämmas i det enskilda fallet.

Hälso- och sjukvård

Sjukvården i Japan håller hög standard. Ett stort problem när du söker vård i Japan kan emellertid vara språket; få japaner talar engelska.

Om du behöver tand- eller sjukvård i Tokyo finns det engelsktalande personal på de kliniker och sjukhus som ambassaden listat på sin hemsida.