Kontakta din lokala press

Inspiration

 

TIPS:

  • Börja redan under våren med att etablera kontakter.
  • Visa vad du brinner för! Det ger mest och blir alltid intressant.
  • Journalister vet troligen mycket lite om Japanlägret, så försök berätta all viktig information – förbered dig gärna innan du ringer eller besöker redaktionen.

Länk till scouternas Pressguide:

http://www.scoutservice.se/files/2014/11/Scouternas-pressguide-.pdf

 

:-)

Länk till
Mall för vad du kan ta med då du skriver till en tidning eller lokalradiostation

 

Har du börjat räkna ner mot Japanresan? Tänk på att det finns många som är intresserade av att höra om din resa och om förberedelserna inför resan.

 

Några som kan vara intresserade är lokaltidningar och lokala radiostationer. Beroende på var du bor finns det flera redaktioner att kontakta.

 

Jobba tillsammans ni som ska åka. Berätta om den egna kårens aktiviteter, hur ni gör för att samla in pengar och för att peppa varandra, era erfarenheter och tankar inför resan, om allt som händer på vägen… Det är ni som ska till Japan och det är spännande!

 

1. Så här gör ni för att kontakta lokaltidningen eller radion där du bor:

Skriv ett brev till redaktionen och ring sedan några dagar senare och hör om de har läst brevet. Be att få komma upp på ett besök. 

– Här är några listor över tidningar:

http://infoo.se/kat/massmedia/dagstidningar

http://infoo.se/kat/massmedia/lokaltidningar

 

– Glöm inte gratistidningarna – de kan också ge er en möjlighet att berätta http://www.gratistidningar.se/index.php?inc=soktidning

 

– Här hittar du lokala radiostationer:

http://sverigesradio.se/kanaler/#

http://radioguiden.se/public/se_sv_lr_lansvis.php

 

Det är inte bara Jamboreen som är intressant. Under resan runt i Japan kommer ni göra många roliga upptäckter – skriv om detta!

Om ni får kontakt med en tidning som blir intresserad av scouter som åker iväg till World Scout Jamboree så kanske de också vill att ni skickar resebrev eller lägerbrev under resans gång. Med lite tur kan det samtidigt ge att bidrag till reskassan. En annan möjlighet är att ni väcker intresse hos möjliga sponsorer. Man vet aldrig vad en väl berättad historia kan ge för resultat…

 

2. Så här skapar ni ett resebrev:

Ett enkelt sätt att publicera resebrev är allt starta en blogg eller en Facebook-grupp, där ni lägger ut stort och smått inför resan. Bloggen går lätt för er att använda under resan också.

– Här hittar ni gratisbloggar http://www.gratishemsidor.nu/gratis-bloggar/

Välj helst en bloggtjänst som inte lägger in reklam på er sida. Det är inte alltid så kul att vara reklampelare åt något företag.

Använd många bilder, dina egna bilder, som visar det ni vill berätta om. Skriv en rad om varje bild.

 

3. Vi i har många fler tips om hur ni kan göra och vad ni bör tänka på.

Om du tycker mediakontakter är jättekul, kontakta oss på adressen nedan. Vi söker några scouter som kan delta som unga talespersoner i samband med lägret.

 

Skriv till oss på denna adress så svarar vi så fort vi kan!

maria.lysell@scouterna.se