Frågor och svar om sjukvård

Behöver jag lämna in ett Yakkan Shoumei för mina sprutor?

Nej, det behöver du inte. Informationen från ambassaden var gammal, ny information från japanska hälsodepartementet säger att man endast måste skicka in ett Yakkan Shoumei för sprutor om man stannar mer än 30 dagar.

 

Är det någon skillnad på sprutor?

Ja, det måste vara sk förfyllda sprutor, både adrenalin och insulin kommer i sådana sprutor. Har du annan medicin i sprutform så bör du kontrollera att den är förfylld.

 

Måste jag ha intyg på allergi?

Bara luftburen allergi, då vill flygbolaget ha information i förväg för att säkerställa att planet är sanerat på rätt sätt.

 

Vad är det för skillnad Yakkan Shoumei och det intyg som ni skriver att ni vill ha?

Yakkan Shomei är en ansökan som skickas till Japan för att få ta in mediciner i landet. Vi har bett om ett intyg från din läkare där det står vilka mediciner du tar och deras generiska namn. Det ska du förvara med dina mediciner och kunna visa upp på begäran, för till exempel tullen.

 

Kan jag lägga mina mediciner i en dosett eller annan ask?

Nej, på resan in och ut ur Japan är det viktigt att det syns vilka mediciner du tar, om tex tullen tittar. Då är det inte bra med anomyma tabletter i en ask även om det är den dosett. Ta med dig dosetten och dela upp medicinerna när du kommit fram istället.

 

Kommer jag kunna kylförvara mitt insulin?

På lägret kommer man kunna kylförvara insulin på lägersjukhuset. Under rundresan kommer vi bo både i tält och på hotell/vandrarhem. Därför är det viktigt att du har en kylväska och extra hållbara kylklampar med dig så du kan ”ladda” där det finns frys.

 

Vad är en egenvårdsplan?

Egenvårdsplan är en överenskomelse mellan vårdgivare och vårdnadshavare för hur vården ska skötas. Det kan till exempel beskriva hur diabetes behandlas hemma och i skolan. Eller, som nu, hur din behandling ska ske i samband med läger och rundresa i Japan. Det är dina avdelningsledare som kommer vara på plats och stötta dig som deltagare och det är därför viktigt att du har lämnat in din egenvårdsplan till dem.

 

Gäller egenvårdsplanen bara diabetiker?

Nej, den gäller för alla deltagare som har en pågående behandling. Det kan även vara annan behandling än läkemedelsbehandling, t.ex. samtalsbehandling.

 

Vem ska ha egenvårdsplanen?

Din avdelningeledare ska ha den. Där ska det stå hur din vanliga behandling ser ut och hur man ska göra om det blir någon förändring.

 

Måste jag träffa min läkare innan jag reser?

Nej, det är inget vi kräver. Men om du har någon sjukdom eller handikapp som kan innebära en extra påfrestning för dig så rekommenderar vi att du diskuterar det med din ansvarige läkare hemma innan.