Mat i Japan för alla magar

...men nu är de mätta och glada igen!

Det är mycket svårt att exakt veta vad som finns i maten när all text är på japanska. Och det är komplicerat att förmedla behov av specialmat när man inte talar samma språk. Emma Löfgren Wallén, Ellen Enocksson och Filippa Nilsson Nilsson har fått erfara detta. Här är deras tips!

Japanresan i ett specialmatsperspektiv har två delar med olika förutsättningar. Dels rundresan i Japan då avdelningen står för jakten själva, dels lägertiden då det gäller att bedöma den mat som serveras och erbjuds av arrangörerna.

På lägret i Yamaguchi:

Ellen Enocksson och Filippa Nilsson i Norrsken besöker det svenska högkvarteret för första gången. Ellen Enocksson är vegetarian och Filippa Nilsson är glutenallergiker. De berättar samstämmigt hur de japanska värdarna responderar bättre och bättre på att hitta bra mat som passar deras behov.

Ellen Enocksson klurar lite streetsmart på hur hon hanterat lägermaten.

-Första dygnen var det problem innan vi på avdelningen förstod hur det hängde ihop. Maten är förpackad patrullvis och min mat låg i det som var avsett för en hel patrull som bara äter vegetariskt (som t.ex. kan vara fallet för indiska scouter). När det gäller att hämta mat till en person måste alla förpackningar brytas och en portion ska plockas ut ur varje förpackning – vilket tar tid och är ganska omständligt. Till lunch får jag det jag kallar för ”kompostpåse”, men som inte är så allvarligt som namnet anger. Det är skurna grönsaker i en plastpåse, som ser lite ledsna ut när de packas ut.

– Jag äter dem ändå tillsammans med det vita fluffiga bröd, chips och frukt som alla får.

Japaner älskar bröd som är fluffigt. Många scouter vittnar om sin längtan efter knäckebröd eller rågbröd. För att komplettera matfördelningen (kanske i synnerhet gällande de torftiga luncherna) för alla svenska avdelningar, har den svenska kontingenten handlat reservmat i staden Yamaguchi som finns att hämta på svenska HQ.

-Vad gott det var att få majs! säger Ellen Enocksson. Då åt jag så fort att jag fick lite ont i magen.

Filippa Nilsson och Ellen Enocksson blev förs lite ledsna när de inte fick tillräckligt med mat...

Filippa Nilsson och Ellen Enocksson blev först lite ledsna när de inte fick tillräckligt med mat…

...men nu är de mätta och glada igen!

…men nu är de mätta och glada igen!

Erik Sillén packar påsar med extra specialmat till avdelningarna. De fick även en liten toapappersreserv.

Erik Sillén packar påsar med extra specialmat till avdelningarna. De fick även en liten toapappersreserv.

 

Filippa Nilsson som är glutenallergiker förlitar sig på en receptbok för japansk mat. Där kan hon se exakt vad som ingår i olika rätter. En fälla för en glutenallergiker är att det är mjöl insmuget i allting.

-Japanerna använder vete i all möjlig mat. Till och med i den soja som används vid  smaksättning finns det vete. Så jag har givit upp lite grann, äter vete ibland och tar magontet. Det fanns i början ingen speciell glutenfri mat att hämta. Nu har de fått fram glutenfria bullar som jag äter till frukost och lunch, tillsammans med chips och frukt som alla andra. Lyckligtvis har jag själv hittat frukostflingor gjorda på majs på Market-affären här på lägret, och har fått en påse havregryn. Så allt har ordnat sig till det bättre.

Efter som Ellen Enocksson och Filippa Nilsson båda tillhör Norrsken kan de hjälpas åt att laga middagsmat ibland. Det är en kamp om gaslågorna, eftersom det bara finns två plattor på campen.

-Om vi börjar laga mat tidigt på eftermiddagen, för att inte ta upp plats för de andra, kommer genast hungriga scouter springande!

Emma Löfgren Wallén, Wagashi, berättar att hon har en inplastad lapp där hennes mjölkallergi står beskriven på japanska och engelska. En japansk ledare som bor granne med Wagashi hjälper till och översätter alla innehållsförteckningar på den mat som delas ut till avdelningen. När avdelningen lagar gör de först en version som passar för Emma, sedan läggs resten av matvarorna till så att det blir två versioner av måltiderna.

Uebu-20150729-Specialmat-04

Emma Löfgren Wallén

Under rundresan Japan:

Mycket levande beskriver Ellen Enocksson vilken panik de hade den dag då de skulle hitta lunchmat på fiskmarknaden i Tokyo. Den dagen var värst, kändes allra svårast.
De var alldeles nyanlända i Japan och upptäckte att det är få japanerna förstår engelska (i alla fall på fiskmarknaden Tsukiji). Alla scouter i Norrsken hade fått pengar att handla sin egen lunch för på fiskmarknaden. Ellen Enocksson och Filippa Nilsson gick runt jättelänge innan de till slut hittade ett ställe som inte bara sålde fisk utan även ris och sushi. Men innan dess var det krisigt, ingen mat i sikte…

Tsukiji

Tonfiskar på fiskmarknaden Tsukiji.

När hela avdelningen ska försöka äta samtidigt är det svårt att få alla aspekter att stämma.

-Men en gång lyckades vi, när vi gick till en indisk restaurang, säger Ellen Enocksson längtansfullt, då alla blev nöjda och mätta – alla hittade något som passade.

Norrsken har kläckt idén att dela upp avdelningen i patruller där en patrull försöker hitta mat som även passar en vegan, och en patrull försöker hitta glutenfria alternativ.

Filippa Nilsson berättar att hon under resan mest bara åt kokt ris, det som hon litar på. Ellen Enocksson vittnar om samma sak. Men för en vegetarian kan det även vara lurigt med ris eftersom japanerna ofta kokar riset med buljong, som kött- eller kycklingbuljong.

– Ofta tar det 25 minuter att leta efter ett matställe och 1 minut att äta den, säger Ellen Enocksson. Det bästa stället att hitta fungerande vegetarianmat på resande fot är på snabbmatrestaurangen Subway.

IMG_2372

Det här inlägget postades i Uebu av marialysell. Bokmärk permalänken.

En reaktion på “Mat i Japan för alla magar

  1. Oh, jag minns hur det var på Mootet i Taiwan:
    -Is this vegetarian?
    – Yes, yes!
    – But… There is meat in this dish!?
    – Yes, it’s vegetarian and meat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>