Global bakfylla – en svensk aktivitet

Med aktiviteten Global Hangover jobbar ett gång svenska IST:are i Global Development Village (GDV). Anders Ödman (som tillhör CMT) och IST:arna Zuzanna Krasowska, Tomas Svensson, Arvid Nilsson, Margareta Ådegren, Klara Berggren, Erik Norberg och Sara Dufberg går i skift under dagen. De kan köra två workshops samtidigt i tältet i GDV.

IMG_2350

Anders Ödman, Margareta Ådegren, Tomas Svensson, Zuzanna Krasowska

Workshopen

Aktiviteten är i form av en tredelad workshop.  I första momentet ska en grupp scouter välja fem bilder som de upplever är relaterade till ”alkohol i samhället”. Det finns över 100 bilder som alla är handritade. De två första dagarna i lägret, innan scouterna kommit igång med aktiviteter, satt IST-gruppen och kopierade de bilder de hade med sig på pdf-filer. Tanken i Sverige hade varit att skriva ut dem på papper i lägret – i verkligheten finns inte den möjligheten.  Men bilderna fungerar i sin enkelhet och sätter igång engagerade diskussioner hos de grupper som besöker Global hangover-tältet.

I det andra momentet ska samma grupp välja ut fem bilder som beskriver drömsamhället, vad som bör finnas i ett sådant.

Tredje delen av workshopen innebär att gruppen jämför de två högarna av bilder och försöker hitta relationer. Vad påverkar vad, är frågan?

IMG_2331

Zuzanna Krasowska förklarar hur bilderna fungerar.

Det är problem för de grupper som inte förstår engelska, särskilt med den tredje delen av uppgiften. Ett exempel är en grupp från Korea som tolkade frågan på ett så sätt att de satte ihop en historia med fem bilder istället.

Två italienska grupper

Vid en workshop med italienare, varav den första var från Napoli (grupp ett) och den andra från Kalabrien (grupp två), blev resultatet följande:

För fråga ett, rörande vad relaterar till alkohol, valde båda grupperna bilderna för Bilolycka, Party, Pengar och Depression eller Förvirring.

Grupp ett väljer även bilden Samhörighet och berättar att drickande i skolan sker i gäng eller på partyn. Gruppen från Kalabrien diskuterar bilden Skilsmässa och pratar om alkohol som grund för skilsmässa.

– En drickande förälder är ett dåligt exempel för barnen. Det går pengar till alkohol som behövs till matinköp, säger grupp två, och diskuterar sedan på bilden Pengar igen och hur bilderna relaterar till varandra.

Vid fråga två som behandlar Drömsamhället  väljer grupperna delvis samma bilder: Kärlek, Lycklig familj, Yttrandefrihet och Arbete. Grupp ett, från södra Italien, väljer även bilden Sport, något som ingen annan grupp tidigare har gjort.

-Sport är viktigt i drömsamhället! säger grupp ett.

Grupp två har en livlig diskussion kring bilderna Skola och Religion.

-Har ett samhälle Yttrandefrihet så sprids Kunskap och det inkluderar skolning, argumenterar några i grupp två.

Gällande bilden Religion, menar grupp två, att bilden för Kärlek inbegriper religion.

-Grundbulten i religion är kärlek! så den bilden räcker.

-Den enda grupp som valt Religion som första alternativ för ett drömsamhälle var en portugisisk grupp för några dagar sedan, berättar Zuzanna Krasowska.

IMG_2335

I fråga tre, där det gäller att koppla ihop de båda, hanterade de båda grupperna de dubbla budskap som bilderna beskriver.

-Party-bilden innebär Gemenskap, javisst, men kan också innebära andra negativa saker som görs under influens av alkohol, menar båda grupperna.

Även bilden för Sport kan ses från flera håll, som några belgiska scouter gjorde en tidigare dag, eftersom sportevenemang för dem var förknippat med stort alkoholintag.

-Alkohol kan vara ett medel att tysta politiska budskap och kritik, att fördumma samhället, säger grupp två.

Zuzanna Krasowska berättar då avslutningsvis om hur kolonialmakterna förr i tiden kunde erbjuda alkohol istället för lön.

– Det är inte ovanligt idag att en pub passeras på vägen hem som ägs av arbetsgivaren. Då kan de intjänade pengarna gå till alkohol, arbetarna blir dubbelt kontrollerade: med tillgången och i sitt beroende till alkohol, säger Zuzanna Krasowska.

Hur är det för scouter i andra länder?

Svenska jamboreen 2011 var den första helt alkoholfria. På tidigare jamboreer har det funnits pubar inom vuxen-området.

Rent generellt  är det i Italien förbjudet med alkohol under scoutaktiviteter, berättar de italienska scouterna, men om personer som är över 18 år dricker måttligt så brukar det kunna passera, det kan anses vara accepterat.

I Storbritannien är det tillåtet för vuxna scouter att ta en öl när det inte finns unga scouter närvarande och för Österrike, som har en 16-årsgräns för alkoholintag, kan roverscouter tillåtas dricka alkohol i mindre mängder.

Reflektioner av arrangörerna:

-Detta är ett vettigt jobb för en IST, säger Margareta Ådegren. Vi möter scouter. Vi har kunnat förbereda detta på hemmaplan, och har nu ett gäng som är inkörda och kan fortsätta på hemmaplan. Hoppas det blir en programpunkt på kommande jamboreer.

Anders Ödman håller med.
-Vi har en enkel programform som fungerar och engagerar, och bilder som beskriver en situation som kan förstås på alla språk. När vi däremot ska förklara hur uppgifterna ska utföras är svårt att kommunicera ibland. Tyvärr är det få deltagare från utvecklingsländer som kommer till oss, men det kan bero på att de är osäkra på engelska språket.  Vi skulle behöva ytterligare språkkompetens! Jag trodde i förväg att det skulle vara större skillnad mellan olika länder – men det finns en stor samsyn, avslutar Anders Ödman.

Det här inlägget postades i Uebu av marialysell. Bokmärk permalänken.