Här finns tecknat för alla

_MG_6190AuroreMindre

Aurore Lundmark står mellan de långa bokhyllorna på Kyotos internationella mangamuseum.

Mangaböcker i tusental hittar du inte på så många platser. Här i Kyoto besöker Tanken-Ka det internationella mangamuseet. 

– Åh, vad söt!

Avdelningen Tanken-Ka står i museishopen till Kyotos internationella mangamuseum. Manga är en japansk tecknarstil som har vuxit sig populär över hela världen. Serieböckerna läses från höger till vänster. Olivia Joa och Aurore Lundmark har hittat ett hörn på museet som visar tecknarstilen genom tiderna. De står böjda över en låda med plastfickor. Där kan man bygga sin egen mangafigur med hjälp av färdigritade ögon och munnar.

– Jag ritar mycket själv ocb tycker det är kul att se olika tekniker. Manga är en häftig stil, det är mycket detaljer och ändå väldigt surrealistiskt, säger Olivia Joa.

De båda tjejerna är främst här på muséet för att försöka hitta roliga souvenirer. För de, liksom för många svenskar, är den japanska populärkulturen redan en del av deras vardag hemma i Sverige.

– Det enda jag inte tycker om är den mangan som är riktad till vuxna män. Den är väldigt objektifierad och sexfixerad.

Här är tecknade serier inte nödvändigtvis till för barn. De tecknade figurerna skildrar alltifrån sockersöta historier till pornografiskt material. Det får tjejerna strax bekräftelse på. Avdelningskompisen Johanna Ljungkvist plockar spontant upp en bok från ett ställ. Ögonen spärras upp och hon backar en decimeter.

– Oj, det var jag inte beredd på.

Strax innan somnade hon på en soffa inne i utställningen. Hon berättar att hon är trött för att hon sovit för mycket inatt. Hela sju timmar nämligen.

– Innan hade jag sovit ungefär tio timmar totalt. Vi har varit här en vecka.

Men idag är det manga som gäller. Tanken-Ka betyder ”upptäcktsresande” på japanska. I det här fallet betyder det upptäckter dygnet runt. Snart ska de gå vidare för att käka lunch. Här blir allt en spännande resa.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>