Härifrån kommer sushin

_MG_6109 FiskmarknadMindre

– Kolla, detta är ju som Feskekörkan!

– Fast MYCKET större!

– Och trängre och rörigare.

– Och roligare, kolla den där andas ju!

Uebu är med en patrull ur Svenska bär som är på besök i Tsukiji fish market, Tokyos berömda fiskmarknad där allt du kan tänka dig från havet finns till försäljning under ett par intensiva timmar på morgonen. Här i de stora fiskhallarna är det minst sagt full rulle. Det spolas vatten, krossas is, rensas fisk, köpslås och paketeras i stora frigolitboxar. Säljare, köpare och nyfikna turister trängs med truckar och kärror under hög volym och förstås med dofter av fisk och hav. Patrullen dras med i tempot och det går undan på upptäcktsfärden i gångarna.

– Kom vi går hit, nej hit!

– Är alla med?

Cecilia Karlsson plåtar en bläckfisk medans Kerstin Lundkvist funderar på om allt här inne verkligen finns i havet runt Japan. Plötsligt får de se musslor som ligger i en vattenfylld balja.

– Åh vad fräckt! Såg ni? Åt den just upp en fisk eller vad var det för slemmigt som musslan drog in? Den lever verkligen! bubblar Kerstin Lundkvist

– Det var nog själva musslan, konstaterar någon.

På andra sidan gången ser vi när stora tonfiskbitar blir uppskurna till mindre filéer. Knivarna de använder känns lika långa som de kortaste scouterna. Bitarna säljs sedan vidare till bland annat stans alla sushiställen. En del kommer förtäras redan inom ett par timmar. Martin Vargas som också är med i patrullen rynkar på näsan.

– Jag gillar egentligen inte sushi, men jag har lovat att testa när jag är här i Japan.

Patrullens tid i fisk market är snart slut och de skyndar vidare för att återsamlas. De ska även hinna med besök i ett tempel och ett Pokémoncenter under dagen i Tokyo.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Mattias Walan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>