Hjältar på tåg

Hjältarna blickar ut över Tokyo, alltid redo för nästa insats.

Vad har dessa tre svenska scouter gemensamt med Peter Parker, Kit Walker och Clark Kent? Jo alla har oanade hjälte-alteregon som kan träda fram när någon som mest behöver hjälp.

Det som först verkade bli en segdragen eftermiddag på grund av tågförseningar blev en betydligt mer dramatisk dag för Minna Dahlin, Nora Alinder och Ellen Olthoff från avdelningen Sötsakerna. För Uebu berättar de vad som hände.

– Vi satt på tåget och var lite trötta av värme och försening. Förutom vår patrull fanns det lite andra japaner i tågvagnen och allt var lugnt till att börja med. Men plötsligt börjar en japan i 20-30 årsåldern bredvid oss att låta så konstigt.

– Och så börjar han dregla och skaka, han tappar boken han håller i och fäktar okontrollerat med armarna kring sig.

– Alla på sätena närmast tittade på honom, men ingen gjorde något. Man kunde ju tänka att någon av de japanska resenärerna skulle ingripa men det gjorde de inte. Och vi visste inte heller hur man skulle göra för att hjälpa till.

Minna Dahlin, Nora Alinder och Ellen Olthoff pratar snabbt, intensivt och nästan i mun på varandra. De är uppenbart tagna av situationen som utspelade sig framför dem. Ja, vad gör man egentligen när man ser någon få ett epileptiskt anfall? Nora Alinder fortsätter.

– Ingen annan av japanerna gjorde ju något så när han gled ner på golvet och fortsatte skaka så jag gick ner på knä och höll i honom så han inte skulle slå i huvudet och skada sig.

– Och vi sprang till vår ledare längre fram i vagnen för att få hjälp. Hon pluggar till sjuksköterska eller något så vi visste att hon kunde mer än vi. Hon kom och sa att det var ett epilepsianfall, men att det inte var mycket att göra förutom det vi redan gjorde; hålla i personen tills det går över, säger Minna Dahlin. Under tiden hade tåget nu stannat på nästa station och då sprang ett par av japanerna till konduktören för att stanna tåget och ringa på ambulans. Så tåget blir kvar på stationen i väntan på att ambulansen ska komma.

– När han lugnat ner sig var det viktigt att vi skulle få i honom vatten, så vi försökte men han var inte så kontaktbar att det gick. Men till slut kom ambulansen och 4 sjukvårdare som kollade upp honom, tog puls och så. Han var fortfarande inte riktigt vid medvetande så de tog honom med sig på en bår i ambulansen.

Efter cirka 20 minuter kunde tåget åka vidare igen. Hur kändes det då efteråt?

– Det var ju läskigt, men också skönt att känna att vi kunde vara till hjälp. Men jag satt på helspänn resten av dagen och kolla på folk runt omkring mig ifall de verkligen andades normalt eller lät konstigt, avslutar Nora Alinder med ett leende.

Vi på Uebu är förstås stolta över våra svenska scouters insats och med tanke på att det finns 1900 av oss i detta land just nu är vi övertygade om det finns fler vardagshjältar där ute redo att ställa upp när det behövs.

Hjältarna blickar ut över Tokyo, alltid redo för nästa insats.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Mattias Walan. Bokmärk permalänken.

5 reaktion på “Hjältar på tåg

1. Bra jobbat! Epileptiska anfall ser ofta otäcka ut men oftast hämtar sig epileptikern efter en stund. På nätet finns beskrivningar av vad man bör göra när någon får ett anfall. Läs gärna mer där. Olle Alsen

2. Våra duktiga ungdomar & scouter är verkligen hjältar av egen klass.
    Scoutmentalitet och värderingar är att så här agerar scouter,all heder till dem så duktiga hjältar.
    Blir riktigt berörd av bloggartikeln.