Högtflygande vetenskap

_MG_7620VattenraketMindre

Sikta mot stjärnorna och nå mot andra sidan diket. Så gör avdelningen De fyra årstiderna när de besöker jamboreens programaktivitet för vetenskap.

– Vi ska vinna!

Sinclair Malton har parat ihop sig med Lotta Rydin. De ska snart avfyra sin vattenraket som de byggt efter en kort genomgång i raketteori. Raketen är gjord av en stor petflaska med spetsig nos. Scouterna har själva fått tejpa på vingar och fylla den med vatten.

– Vad är det som gör en raket så speciell? frågar den brittiska funktionären som är ansvarig för aktiviteten. Scouterna har lärt sin läxa. Många av dem har gjort det här förut.

– Den bygger upp tryck i bränslet för att trycka sig fram i luften, säger Sinclair Malton.

En raket flyger inte på samma sätt som ett flygplan. Samtidigt som flygplanet drivs genom att suga in luft och trycka den bakåt, är raketen främst gjord för att flyga i rymden, i vakuum. Då finns ingen luft att driva sig framåt på. Här får scouterna vatten som bränsle. Trycket bygger de upp med en fotdriven luftpump.

Johan Emanuelsson och Lott Rydin avfyrar sin raket.

Johan Emanuelsson och Linn Bergman avfyrar sin raket.

– Det svåra är att få den flyga bra, säger Sinclair Malton. Lotta Rydin sammanfattar hela experimentet.

– Man tror ju att man vet vad som är rätt. Sen provar man och så går det inte så bra, och så förstår man inte riktigt varför.

Först ut på avfyrningsrampen är Linn Bergman och Johan Emanuelsson. Av funktionären som fyllde raketen med vatten har de beställt ”Lagom mycket water”, men det är oklart hur mycket det är egentligen. Flaskan blir nästan fylld.

– This is not lagom, skrattar Johan Emanuelsson men placerar ändå raketen på avfyrningsrampen. Han håller i raketen och Linn Bergman får pumpa. Det är tungt. Plötsligt utan förvarning går raketen iväg och lämnar alla i närheten dyblöta. Scouterna viker sig dubbla av skratt.

_MG_7654VattenraketMindre

Snart är det dags att gå vidare. Alla är överens om att raketavfyrningen var en tävling, vilken diciplin som tävlades går att diskutera.

– Vi kom längst, vi kom ända till diket. Skriv att Sinclair och Lotta vann, säger Sinclair Malton.

– Men vår kom högst, det var det den skulle göra. Vi vann, säger Linn Bergman. Patrullen hade en också tredje raket vars konstruktör är stensäker på sin sak.

– Men vår vann i bästhet. Den var helt enkelt bäst.

Johan Emanuelsson efter att ha stått i raketens kölvatten.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.