Huppeguppstäckfärd på cykel

20150724_095518-1Huppeguppdäcksfärd COPMindre

Patrull 16 med Jörgen Torp i täten. 

Våra Japanresenärer har testat många färdmedel; flyg, tåg och  buss, men ISTpatrull 16 nöjer sig inte med dessa, utan har valt att tillbringa dagen på cykel.

Kyoto är en stad där många cyklar och man ska väl ta seden dit man kommer, resonerar patrull 16 och bestämmer sig för att hyra cyklar och på så sätt upptäcka staden. Första målet är Arashiyama där man bland annat finner Bamboo Forest, Monkey mountain och templet Tenryu-ji.

I likadana specialtryckta gula t-shirts dyker patrullen upp hos utvald cykeluthyrare. De flesta väljer citybike, ett par stycken tar elcykel. Men Dan-Olof Wängberg, han tar utan att tveka en mountainbike.

– Ska man åka till en bambuskogen och Apberget då passar väl en mountainbike utmärkt!

Utrustad med karta och extra vattenflaska börjar så cykelsafarin i stadsdjungeln. Ofta går turen på trottoaren och det gäller att vara uppmärksam både med att hålla vänster och ha koll på rödljus och fotgängare.  Staden är relativt platt så det är lättcyklat, men tar ändå sin lilla tid att ta sig fram. Det är en riktigt varm dag, så cyklandet tar på krafterna.

– Att välja denna elcykel, det var det bästa jag gjort, skrattar Angelica Fischlein när de andra svettas i backarna.

Efter cirka en timme är de framme. I bambuskogen är det en asfalterad gångväg där de flesta besökarna promenerar längs vägen. Men Dan-Olof Wängberg som brukar köra mountainbike även hemma i skogen bestämmer sig.

20150724_114212HuppeguppdäcksfärdMindre

– Nej, jag vill cykla i bambuskogen! Han hoppar på cykeln och drar in och försvinner bakom krönet.

Bara efter ett par tiotal meter in på vägen skapar den höga, tätväxande bambun ett sagolikt, grönt rum som omsluter besökarna. Efter någon timme i området återsamlas gänget för en lunch och pratar om sina upplevelser.

Erik Norberg gick in templets trädgård. En minutiöst underhållen japansk trädgård med damm, bäckar, broar och en liten skog.

– Där skulle man ju spendera en hel dag! säger han.

Jörgen Torp fick en bonusupplevelse då han sprang på sin son, vars patrull var där på besök.

Dan-Olof Wennberg kommer utsusande ur skogen på sin cykel.

– Jaha, bambuskogen var ju fräckt! Men jag fortsatte upp i skogen ovanför och hittade en riktigt bra stig att cykla på. Jag fick världens utsikt utöver berget på andra sedan. Klart bästa grejen idag!

Efter lunch inser de att de inte kommer hinna både Apberget och Gyllene Templet. Patrullen delar på sig och Peter Lindh får ett svårt val.

– Jag vill ju se båda! Men jag väljer nog… templet. Jag har ju faktiskt sett apor förr.

Gruppen som valde templet cyklar iväg, denna gång går vägen i utkanten av staden och de cyklar förbi risfält, tempel, villakvarter och skogsdungar. Nu är det betydligt mer kuperat och framme vid templet dryper de av svett. Tyvärr är det, precis som på många andra besöksmål, knökfullt med folk, vilket gör upplevelsen svårare att tillgodogöra sig till fullo.

Johan Ydén, Peter Lindh, Erik Norberg och Jörgen Torp framför det Gyllene templet.

Johan Ydén, Peter Lindh, Erik Norberg och Jörgen Torp framför det Gyllene templet.

– Besöket på Fushimi var mer imponerande, men då var det sämre väder och betydligt mindre folk, konstaterar Erik Norberg och de andra håller med.

Efter templet är det dags att ge sig tillbaka in till cykeluthyraren och återsamlas med de andra.

Det har varit en varm och upplevelserik dag, men att turista i Kyoto via cykel är någon samtliga kan rekommendera.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Mattias Walan. Bokmärk permalänken.

En reaktion på “Huppeguppstäckfärd på cykel

  1. Har du träffat Johan Ydén? Han är 20 år, med i en servicegrupp och barnbarn till vår granne Birgitta i Särdal!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>