International Youth Peace Forum at Nagasaki

Foto: Malin Huusmann

– Äntligen kommer jag till Nagasaki, det är coolt att vara här! säger Anna Henriksson. Jag har tänkt på det så många gånger – ända sedan i juni då jag fick veta att jag skulle vara svensk representant vid International Youth Peace Forum – och undrat vad som kommer att hända under de här två dagarna.

Den 5 augusti kl. 7.30 på morgonen samlas deltagare från alla Jamboreens länder för att resa till Nagasaki, en sex timmar lång bussresa från lägret. Bussarna fylls av scouterna, en från varje land. Scouterna ska delta i International Youth Peace Forum som äger rum under två dagar. Kan scouter diskutera fredsalternativ?  Perspektivet är jättespännande.

nagasaki1De japanska värdarna har satt ihop ett ambitiöst och bra program.

Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki, som detonerade den 6 augusti respektive den 9 augusti 1945,  var de första och hittills de enda kärnvapen, som använts i krig. De båda städerna Hiroshima och Nagasaki har kommit att bli viktiga symboler mot kärnvapen.

Här är Anna Henrikssons bilder och berättelse från dagarna i Nagasaki:

När alla deltagare från 162 olika länder blivit avprickade avgick bussarna från lägerplatsen på Kiara-Hama mot Nagasaki. Ingen visste riktigt vad som väntade men det skulle bli två spännande dagar.

Direkt när vi anländer samlas alla deltagare vid Atombombsmonumentet i Fredsparken för en tyst minut och en blomsteröverlämning. Därefter är det dags att besöka Atombombsmuseet.

1

Vi får gott om tid att titta på allt för att få förståelse för bombningen som skedde i Nagasaki och det gav en bra tankestund för oss alla. Muséets budskap är att något liknande aldrig bör hända igen.

2

Efter museibesöket går alla scouter till Nagasaki Brick Hall där en öppningsceremoni ska hållas för International Youth Peace Forum. När vi satt oss ned hörs trummor med en mängd främmande instrument utanför lokalen.

Nagasaki Girl´s Dragon Dance Teams stora flicktrupp vandrar in och radar upp sig  utmed väggen. En kaotisk melodi som inte går att beskriva spelades. Dansen börjar.

4

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord, och jag hoppas talesättet duger för att beskriva drakdansen som är helt fantastisk.

3

Efter detta är det dags för det riktiga programmet för forumet. Först ut är astronauten Mr. Soichi Noguchi. Därefter ger Dr. Kathleen Sullivan en intressant amerikansk reflektion över händelseförloppet den 9 augusti 1945, och håller i en workshop som reflekterar över världsläget idag.

5

Det är mycket mäktigt och rörande när en överlevande från Hiroshimabomben som berättar sin historia.

Nästa morgon: utsikt över det vackra Nagasaki!

6

För att släppa loss lite har elever från Fukushima High School förberett japanska lekar och spel. Det blir en paus från allt som hade med atombomber att göra.

7

Sedan fortsätter forumet: vi får lära oss om det förflutna och vad en atombomb kan orsaka, men även om dagens kärnvapen och rustningsläge. I nästa grupparbete reflekterar och diskuterar vi över mål och idéer för framtiden. Den grupp jag tillhör fyller ett stort papper med tankar kring miljö och internationella lagar.

9

Till sist utbyter vi åsikter och idéer om fred och hur vi i våra hemländer kan arbeta för fred i världen. Vi visualiserar framtiden och varför fred är så viktigt…

8

och vad vi ska vara tacksamma för idag. Våra tankar samlar vi i ett gemensamt konstverk för fred.

10

Till avslutningsceremonin skapar varje grupp varsin blomma med våra löften om att ta vara på det vi tycker är viktigt och om att arbeta för fred i världen.

11

Att ha fått chansen att delta i International Youth Peace Forum var helt fantastiskt!

Att så många ungdomar hittar gemensamma tankar kring fred och hållbar utveckling trots att vi kommer från olika platser är helt otroligt.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av marialysell. Bokmärk permalänken.