Jamboreens enda vattenaktivitet

_MG_7529HuggsnakesWaterMindre

Otto Dahlin Griph provar på slackline.

När hälften av kontingentens avdelningar röjer på lägerområdets strand, får den andra hälften avnjuta vattenaktiviteter i närområdet. En och en halv timmes bussfärd bort får avdelningen Huggsnakes prova på ”offsite wateracitivities”.

Bussen stannar i hamnen. Omgiven av en tjock och hög pir ligger ett fåtal båtar på rad. Alla scouter får ställa upp i rader framför några IST.

– Gå in i gymmet, ta av er skorna och stoppa dem i en plastpåse.

Skorna åker av och en doft av svettiga fötter blir påtaglig. När de väl kommit in visar det sig att det är en gymnastikhall. Maria Evaldsson sätter sig tillsammans med avdelningskompisarna i en cirkel kring några småprylar i mitten. Här ska de göra lyckoamuletter. Japanska gymnasieungdomar finns med som stöd. Snart har Maria Evaldsson en färdig tygpåse med snöre och bjällra, och en sten instoppad. På stenen är det japanska tecken målade.

– Mitt tecken betyder hjärta. Den ger säkert tur för att slippa hjärtattacker eller något, säger hon.

_MG_7519HuggsnakesWaterMindre

Maria Evaldsson har, precis som de flesta andra på avdelningen, mest sett fram emot att få bada idag. Men det dröjer ännu lite längre innan de får gå ner till vattnet på dagens vattenaktivitet. Först ska de få prova yoga eller ”slackline”, att gå på lina. De får välja mellan aktiviteterna. Otto Dahlin Griph är en av dem som väljer slackline. Det är vingligt. Han måste ha två kompisar för att stötta upp så han inte trillar.

– Jag fattar inte att folk kan gå på en sådan här lina 50 meter upp i luften, säger han. De som provade linan innan honom kände hur det var att ligga på den på rygg. De flesta trillade av. Otto Dahlin Griph har provat slackline en gång tidigare men det hindrar honom inte från att fortsätta. Flera gånger provar de innan det är dags att gå vidare.

Många från avdelningen trillar av linan efter bara några sekunder.

Nu blir hela gruppen lotsad ut till hamnen igen. Här delas alla besökare i tre grupper, respektive grupp erbjuds en aktivitet var. De har tur idag. ”Kryssning”, stå på en motorbåt, går till danskarna och bananbåtar blir vattenaktiviteten för en avdelning från Angola. Huggsnakes får prova på ”stand up paddle”. Scouterna ställer sig ensamma eller två och två på en sorts surfingbräda med en lång paddel i handen. Emil Pettersson paddlar själv, det går bra i början men snart välter han i.

– Det gick bra i början, tills jag försökte köra ”ogi ogi ogi”. Jag fick ett par svar, sen välte jag.

_MG_7582HuggsnakesWaterMindre

Det här är en av få platser som deltagarna på jamboreen faktiskt får göra aktiviteter i vattnet. Alla har ”water” på sitt lägerprogram. Hälften får göra det på jamboreeområdet och hälften gör det utanför, som Huggsnakes idag. Det gäller att inte ha för avancerade förväntningar i förväg när det japanska programmet ska tydas. Det blir sällan som förväntat, även om det inte nödvändigtvis blir dåligt. När dagen är slut har de fått prova på kapplöpning efter flaggor och frisbeematch. Tjugo minuters bad blev det, på inhägnat område på stranden. Badvakter som blåser i visselpipor så fort man busar är nödvändigt i ett land där simkunskaperna är låga. Ändå fanns det saker som var bra. De flesta scouterna är eniga efter dagen.

– Att slå danskarna i frisbee, det var bäst!

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.