Japan, ett land långt härifrån

Japan ligger 807 mil från Sverige. För att ta oss dit måste vi korsa två världsdelar, ett öppet hav och flyga över huvudet på fyra miljarder människor. Japansk populärkultur blir allt större i Sverige  och de två senaste åren har Japaninspirerade Yohio vunnit svenska folkets hjärtan i Melodifestivalen. Ändå finns det många delar i det japanska vardagslivet som är främmande för oss svenskar.

 

Lisa Yuen är ”Head of international relations” i den svenska kontignentledningen. Hon talar japanska och det är hon i ledningen som har koll på japansk kultur. När hon gick i gymnasiet bestämde hon sig för att åka till Japan som utbytesstudent. Hon var borta i ett år och när hon kom dit var kulturkrocken total.

– Det är mycket folk och trångt! Alla är kortare än en själv, i alla fall om man är vuxen. Det är fyrkantigt, man kan inte få folk att göra undantag för något, inget ”okej, det är lugnt”.

 

Steve Sasaki, från Mälarhöjdens scoutkår i Stockholm, har en pappa som kommer från Japan. Steve Sasaki berättar att Japan är ett isolerat land. Japaner har inte träffat på många andra kulturer än sin egen.

– För dem är den japanska kulturen är överlägsen alla andra. De har en kultur av artighet, tycker det är jobbigt med pinsamheter och att tappa ansiktet.

 

Lisa Yuen håller med om det.

– Att inte förstå ett nej, det är det första misstaget en svensk kommer göra. Om de säger ”kanske” eller ”jag vet inte” kan man som svensk börja hoppas medan det i själva verket betyder ”nej”. De hintar mycket hellre.

 

Det finns också kulturkrockar där man inte ens behöver prata med en japan. Inne på de flesta toaletterna finns det speciella tofflor. De ska användas inne på toaletterna, hur trångt det än är men aldrig utanför. När man äter med ätpinnar får man aldrig skicka mat mellan pinnarna och om man någonsin blir erbjuden att bada i ett badkar är det förmodligen fler som ska dela på badvattnet. Då är det väldigt viktigt att man tvättar hela kroppen innan man stiger i och badar. Samma sak gäller på ett offentligt badhus. En svensk kan också bli överraskad över att japaner gärna sörplar när de äter och att det är helt okej att skrika efter servitörer på resturanger.

 

– Det är viktigt att komma ihåg att vi i väst är jämställda och sexuellt frigjorda. I Japan har de starka könsroller och de kan uppfattas som väldigt barnsliga. En sextonåring känns mer som en svensk tolvåring, säger Steve Sasaki.

 

– Japan är ett svinnice land. Det finns mycket kultur att uppleva och många berg att bestiga. Och sushin är grym, avslutar Lisa Yuen.

 

Elinor Karlin

Det här inlägget postades i Okategoriserade av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.

En reaktion på “Japan, ett land långt härifrån

  1. Idag kom Avdelnigen Fika till Tokyo Japan.
    Riktigt välkomna ska ni vara, hoppas eran flygresa var bra och kul.
    Ha det bäst nu Fika och hela den svenska Kontingenten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>