Matprat

Foto: Malin Huusmann

På Nagahama Royal Resort vid Japans största sjö; Lake Biwa, bor just nu flera avdelningar. Vid middagstid är det tomt i hotellet men på en närliggande restaurang befinner sig avdelningen Tanken-ka har nu varit i Japan precis en vecka. De har redan hunnit med att bo inne i Tokyo och vid Mount Fuji. Hur mår man då efter en så intensiv vecka? Trötta? Hungriga? Hemlängtan? Nej, stämningen är hög vid ett av borden. Det skrattas och busas.

Uebu-20150723-Matprat-06

– Att bo här i Nagahama är helt ok, konstaterar Anders Håkansson Silvferberg. Hotellet är fräscht och stort, men de har ganska strikta regler.’

– Det är lite synd att det ligger långt från Kyoto. Det tar runt en timme med pendeltåg. Det är i och för sig lite kul att åka pendeltåg, men det blir ofta trångt och alla tittar på oss hela tiden, säger Ellie Uggla.

– De flesta flinar bara när man tittar tillbaka, men ett par tanter började faktiskt prata med oss och frågade på engelska hur gamla vi var. Vi svarade, men sedan kunde de ingen mer engelska utan fortsatte på japanska. Vi bara stod där och sa typ ”jaaa” och de skrattade och log.

Avdelningsledare Johan Holst berättar att de tagit med avdelningen in till Kyoto idag. Där fick de shoppa och besöka Mangamuseet.

– Jag vill gärna visa upp mycket, men de måste få egentid för shopping och så också. I Tokyo blev det mycket att leda dem runt dit vi bestämt, så de får nu mer tid att förfoga över själva. I morgon har vi en chilldag här i Nagahama och i övermorgon blir det mer kultur och japans tradition i Kyoto, förklarar Johan Holst.

Vad tycker då scouterna om att få en pausdag?

– Jätteskönt! svarar alla runt bordet. Då kan man få sova ut liter och bara hänga.

En del börjar få in sin mat som för kvällen består av pizza. Att det inte är ett kinkigt gäng gällande maten märks när de berättar om vilka nya maträtter och ätbara saker de testat. Det är allt från konstiga drycker och torrglass.

– Jag åt en hamburgare som hade grönt bröd och krossad honungsmelon i! berättar Anders Håkansson Silvferberg.

– Det konstigaste jag ätit här är stekt åt! Och en levande gräshoppa! Ja, de andra utmanade mig så då kan man ju inte säga nej, flinar Björn Swartling.

Foto: Malin Huusmann
Uebu-20150723-Matprat-09
Uebu-20150723-Matprat-04

Men visst är en del trötta på ris och små portioner så pizza är ett välkommet avbrott. Problemet vid beställningen är bara att menyn endast finns på japanska. Så det är med spänning de inväntar vad som är på. Anders Håkansson Silvferberg har dock hittat en smart lösning för den som är hungrig.

– Ta den pizza som har längst beskrivning, den borde rimligen ha flest grejer på!

Uebu-20150723-Matprat-07-08
Uebu-20150723-Matprat-01-02

I hotellobbyn lite senare sitter en patrull från Turning Torso och äter grillade småspett.

– Vi har redan varit ute och ätit middag, men det var så små portionen så vi fick komplettera med lite från matbutiken på vägen hit, säger Emma Haglund.

– Vi vet inte riktigt vad det är. Kanske kyckling och bläckfisk? Säger Ebba Linde och tar en tugga.

Uebu-20150723-Matprat-10

– Det är en riktigt go dryck; Calpis! visar Johanna Knutsson och håller upp en plastflaska med något som ser ut som vatten med mjölk i. Det smakar som mjölk med citrussmak, supergott!

Uebu-20150723-Matprat-11

Uebu-20150723-Matprat-12

Tjejerna är riktigt förtjusta i det japanska köket och försöker alltid hitta den möjligheten när det är matdags på stan.

– Men oftast hamnar vi på 7-11, skrattar de. Frukost och lunch blir lätt där för att det är lättast. Det är heller inte så smidigt när man är 40 personer som vill äta på samma ställe.

– Eller för de som har allergier. Vi har deltagare som är glutenintoleranta och japanerna ursäktar sig så jättemycket, men det är inte ofta de ha något som är glutenfritt. En gång fick alla i gänget rätten utan bröd för att de missförstod, säger Ebba Linde

Tjejerna verkar dock bli mätta denna gång och avslutar extramåltiden. Imorgon hoppas på att hitta något bra sushiställe inne i Kyoto.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Mattias Walan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>