Med Isbjörnarna i Meiji Jingu-parken

2015-07-20 12.21.32crop

Hur kan Isbjörnar anpassa sig till Tokyovärmen? Hur går det ihop?

Rätt bra visar det sig! Ute det är varmt, 32 grader. I allas Kånkar finns det vatten, mycket är vatten. Tre fyllda vattenflaskor om dagen behövs. För att klara hettan har flera i avdelningen skaffat solfjädrar som nu vippar konstant.

– Jag tror aldrig att jag har svettats så mycket, säger ledaren Camilla Sundén. Isbjörnarna, som varit tre dagar i Fuji-området innan de kom till Tokyo, är vana att gå. Ca 30.000 steg om dagen hade Camilla Sundén räknat ut. Några skavsår behöver fortfarande omvårdnad.

IMG_1624

Erik Berkey, Torun Harnesk och Mika Haverås

Vad har varit roligast hittills?

– Dagen då vi tog bussen till havet är bäst! sa Olle Svensson. Han berättar om när de badade i havet. Det hade regnat hela dagen men var uppehåll just då och jätteskönt i vattnet. En japansk tant hade smått chockat tittat på alla de svenska ungdomarna. Just när avdelningen hade gått upp och fått på sig torra kläder började regnet igen och allt blev dyblött. Sofia Fischer och Valter Hammarstedt håller med. Alla skrattar åt minnet.

Camilla tar avdelningen på orientering via smågator fram till den stora parken Yoyogi där det gamla kejserliga templet Meiji Jingu ligger.

På vägen passerar Isbjörnarna ett tempel och slinker in. Men innan besöket måste alla tvätta händerna.

IMG_1649

Torun Harnesk, Elinor Karlin och Olle Svensson

– Jag har glädjen att meddela att vi nu ser parken! säger Camilla Sundén stolt. Här finns det svalkande skugga bland grönskan.

Bättre än en reseparlör är det att ha med sig en japansktalande scout, en som kan hjälpa till vid beställningar för avdelningen och tyder tecken. Som Mika Haverås kan.

– Jag kan lite japanska eftersom min mamma är från Japan. Då har de åkt till ställen som hennes mamma vill att hon ska se, det har inte så varit så mycket turistande. Fem gånger har hon besökt släkten. Därför innebär den här resan mycket nytt för Mika Haverås också.

Vid det gamla templet är det fotoförbud. Några Isbjörnar blir tillsagda då de sitter under ett träd på tempelgården.

På ett ställe kan folk skriva önskningar som hängs upp på en stor vägg med krokar. En av Isbjörnarna sa att hon önskade sig regn. Bönerna skrivs på träbitar kostar 500 yen. Ibland samlas bönerna in och bränns vid templets altare.

– Nästan alla är religiösa i Japan, förklarar Mika Haverås.

Då plötsligt händer det – en procession med ett brudpar i mitten. Båda har traditionella dräkter som de knappast kan röra sig i. Men de får hjälp av släkten och ställer sedan upp sig för bröllopsfotot innan de går in i en modernare byggnad vid sidan av det gamla templet. Alla Isbjörnar samlas och tittar nyfiket på när bröllopsfotografen arrangerar bilden.

IMG_1669

 

 

Det här inlägget postades i Uebu av marialysell. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>