Med kroppen i fokus

_MG_7804VargGDVMindre

En scout ska känna ansvar för sig själv och andra. Idag blir praktiken till teori för scouterna på avdelning Varg, när de diskuterar kroppskomplex och hälsosamma vanor.

Hela avdelningen Varg sitter i en stor cirkel framför ett blädderblock. Dagens ungdomar är morgondagens hopp. Därför sitter de här i programpunkten ”Global Developement Village” – byn för global utvecklig. Dagens första aktivitet organiseras av WAGGS, flickscoutförbundet. Tillsammans ska de göra en lista på vilka egenskaper den perfekt vackra tjejen har.

– Hobbitfötter! Stora och håriga!

Diskussionen är lite långdragen. De har beskrivit en tjejs alla kroppsdelar och ansiktsdetaljer, från ögonbrynen ner till fötterna. I slutändan ska de komma fram till att den perfekta kroppen är en myt vilket de flesta räknade ut från början.

– Vi har haft åtminstone två sådana här möten om året sen jag var juniorscout, säger Johan Lindesson. Men överlag är alla nöjda med syftet bakom aktiviteten. När de är klara får de varsitt armband – men bara om de högt och tydligt säger att de är vackra.

– I’m beautiful! I hug myself, säger Johan Lindesson och får ett brunt band att hänga på handleden. Han samlar på dem och vill ha hela armen full innan lägret är slut.

Johan Lindesson, Emil Rusch och Gabriella Månsson

Nästa aktivitet handlar om hälsa. I ett vitt tält finns 30 olika bilder upphängda. Gruppens uppgift är att bestämma huruvida de visar hälsosamma motiv eller inte. Det är alltifrån bilder på vältränade idrottare till hamburgare och omkullvälta saltkar. Ett par schweiziska scouter slinker in i diskussionen. Salt är farligt, är deras ståndpunkt.

– Men vi behöver salt också, det ska vara i lagom mängd, replikerar de svenska scouterna. De flesta i den svenska kontingenten har under den här resan fått dricka vätskeersättning av olika anledningar. Vikten av att få i sig salt när det är varmt och svettigt har undgått få.

_MG_7801VargGDVMindre

Gruppövningen avslutas och övergår till privata samtal med stationens kontrollanter. Johan Lindesson är snart inbegripen i en diskussion om träning kontra kaloriintag. Flera av scouterna håller med om att de känner trycket att träna och äta rätt men alla tycker inte att det är negativt.

– Jag tränar, fotboll, för att jag tycker det är roligt och äter för att det är gott, säger Adam Lindkvist.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.