När de unga tar täten

_MG_7702OkazuRådspatrullMindre

Scouterna, ledda av unga och stöttade av vuxna. Alla har olika tolkningar av den devisen. I avdelningen Okazu har man valt den mer traditionella formen av ledarskap. Idag har avdelningens rådspatrull ett eget möte.

En rådspatrull består traditionellt sett av en avdelnings alla patrulledare, så kallade PL, och vice patrulledare. Inte alla väljer att utnyttja den under ett arrangemang som jamboreen, men ledarna på Okazu bestämde sig tidigt för att det var ett system de ville jobba med.

– Vi har haft speciella rådspatrullmöten med fokus på ledarskap, både innan och under resan. Vi har flera gånger undrat om det varit värt tiden som vi lagt ned, men nu när vi är här har det definitivt betalat sig, säger Sofie Jungmar.

Idag besöker rådspatrullen WOSM-tältet på jamboreen. Ledarna har ordnat så de får träffa FN:s sändebud för ungdomsfrågor, Ahmad Alhendawi. Det blir ett kort möte, bara några ord och ett foto tillsammans. Sen ska de gå runt i tältet och göra de aktiviteterna som erbjuds.

_MG_7701OkazuRådspatrullMindre

– Vi tänkte att scouterna skulle få komma hit och fundera över hur ledarskap fungerar i andra länder, säger Johan Ahlén, en annan av ledarna.

Fanny Björck och Arvid Hjortberg står framför en tavla med knappnålar och påståenden. Här ska de dra garnstumpar mellan två stycken påståenden som de kan identifiera sig med. En rosa tråd går mellan påståendet ”Jag donerar blod” och ”jag försöker vara sparsam”

– Jag vill börja donera blod när jag är 18 så jag valde den, säger Fanny Björck.

Hon är vice PL och Arvid Hjortsberg är PL i patrullen Youkan. Båda tycker om att få vara del av rådspatrullen som heter Hello Kitty. Något av det bästa med patrullen är när de bara sätter sig i skuggan någonstans och pratar ut med varandra.

Fanny Björck, Arvid Hjortsberg och Lisa-Maria Jonsson.

– På min avdelning hemma är vi bara fem stycken, så det är väldigt svårt att ha patrulledare. Alla känner redan varandra så väl och har tydliga roller, säger Arvid Hjortsberg.

Just att dela upp tydliga roller har varit ett av de stora syftena med rådspatrullen. Sofie Jungmar berättar om hur det har kommit till praktiskt uttryck under lägret.

– De första dagarna var allt väldigt kaotiskt, då kom rådspatrullen till oss ledare och frågade om de kunde hålla i ett helt avdelningsmöte själva. Sen kom de tillbaka efteråt och hade gjort matscheman och städscheman med avdelningen som de sett till att revidera under hela lägertiden.

Fanny Björck var PL när hon gick en utbildning hemma i Stockholm och har med sig ledarerfarenheter sen tidigare. Ändå beskriver hon sin uppgift under resan som väldigt annorlunda.

– Det är en så lång och jobbig resa att det blir en annan sorts ledarskap än hemma. Det är svårt att sätta ord på det här ledarskapet, det blir mest en upplevelse.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.