Nu åker vi

Siliva Aydin och Fredrik Jerrström viker kontingentens halsduk innan incheckning.

Fyra års väntan är över. Många bestämde sig redan på Rinkabyfältet under jamboreen 2011. I morse var det äntligen dags för de första 160 scouterna att invadera Arlanda.

– Det känns jättebra, säger Hanna Czarnocka. Hon står med några kårkamrater, Siliva Aydin och Fredrik Jerström, från Mälarhöjdens scoutkår och väntar på att incheckningen ska börja.

Scouterna har fått en egen inchekningsdisk. Det är inte varje dag som 160 resenärer åker i grupp på samma bokning. Förutom den här veckan då. Den 21 juli ska alla våra 1893 resenärer ha skeppats från Arlanda och Kastrup till Tokyo. Därför är en egen gräddfil vid incheckningen nödvändig. De behöver bara visa passet för att checkas in. Ledarna har ansvar för vikten på allas bagage.

Deltagarna som är under 18 behöver inte planera så mycket själva. Det är ett tillräckligt stort äventyr att vara bortresta i nästan fyra veckor.

– Jag tror att vi ska bo på YMCA när vi kommer fram, säger Fredrik Jerström. Alla mälarhöjdare börjar genast dansa och sjunga ”it’s fun to stay at the YMCA”.

Oskar Birkne är avdelningsledare för mälarhöjdarna och deras 33 avdelningskompisar. Han säger att han haft det stressigt den de fick veta att de var tvungna att planera en del själva.

– Men man ska inte planera för noga, allt går inte att förutse. Nu ryktas det till exempel om en tyfon där nere.

Tyfoner drabbar Japan regelbundet under sommarhalvåret. Förmodligen kommer det mesta ha blåst bort innan de svenska scouterna hunnit landa i Tokyo.

• Resgrupp 1
  • Avdelning 19, 20, 25 och 30 kommer från Stockholm
  • Lyfter 11:00 från Arlanda, 14 juli
  • Åtta timmars transfer i Doha, Arabemiraten
  • Landar 17:55 på Narita, Tokyo, 15 juli
  • Hemfärd igen: 9 augusti

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.

2 reaktion på “Nu åker vi