Om Jamboreen

Vad är en världsscoutjamboree?

En världsscoutjamboree är ett stort internationellt scoutläger som sedan 1920 arrangeras vart fjärde år någonstans i världen. Det är lite som Scouternas OS, fast istället för att tävla mot varandra lär vi oss att samarbeta med och förstå varandra. Under ett par veckor lever du och dina svenska patrullkompisar i en scoutstad med tio tusentals scouter från 150 olika länder. Du kommer att uppleva andra kulturer på ett sätt som du aldrig gjort förut, och kommer få chans att dela med dig av din egen kultur och tradition. Många säger att en världsscoutjamboree är det häftigaste man kan uppleva som scout.

Vad är Världsscoutjamboreen i Japan 2015?

Världsscoutjamboreen i Japan 2015 är den 23:e världsscoutjamboreen.

När är Världsscoutjamboreen i Japan 2015?

Jamboreen pågår mellan den 28 juli och 8 augusti 2015. Inför Jamboreen kommer alla scouter från den svenska kontingenten åka på en rundresa, för att lära känna varandra och se mer av den japanska och asiatiska kulturen. Det tillkommer också några resdagar före och efter Jamboreen, så vi räknar med att lämna Sverige runt den 15-16 juli 2015 och komma tillbaka igen runt den 11 augusti. Totalt blir hela din jamboreeupplevelse alltså nästan en månad lång. Du kan läsa mer om rundresan här.

Var är Världsscoutjamboreen 2015 i Japan?

Världsscoutjamboreen i Japan kommer gå av stapeln i staden Kirarahama i Yamaguchi-prefekturen i södra Japan. På kartan här nedanför finns lägerplatsen markerad.

Vad är Japan?

Japan är en konstitutionell monarki i östra Asien. Officiellt grundades landet redan flera hundra år före Kristus. Landet har därför en rik historia. Med sina ~378 000 kvadratkilometer är det världens till ytan 60:e största land. 80 % av landet består av berg och enbart 0.8 % är sjöar eller vatten. Befolkningen är knappt 130 miljoner, men trots det har bara Japan bara ungefär 120 000 scouter, inte ens dubbelt så många som Sverige.