Över näktergalens golv

20150725_155637NäktergalsgovetMindre

Eskil Esklisson, Elemina Dahlberg, Erik Kronholm och Daniel Olsson.

Avdelning Snapphanarna har precis anlänt till Kyoto från Tokyo och ska idag besöka Nijo Castle, ett Shogunslott från 1600-talet.

Under promenaden dit går Daniel Olsson och Erik Kronholm och diskuterar skillnader på upplevelser mellan Tokyo och Kyoto.

– Kyoto verkar ju mycket lugnare. Tokyo var så stressigt, med folk och ljud precis överallt, säger Daniel Olsson

– Ja det känns lite mindre här, nickar Erik Kronholm.

Det är VARMT idag och flera i gruppen får kämpa med värmen och att komma ihåg att dricka vatten. Killarna antyder att de nästan längtar tillbaka till den svenska temperaturen. Men bara nästan. De närmar sig slottet och funderar på vad de förväntar sig att få se.

– Snygg, japansk inredning hoppas jag på, säger Daniel Olsson.

– Jag hörde att det är ett stort slott med ett fräckt golv. Det var väl något med en näktergal och att det var fanns med i någon serie, eller något sådant? undrar Erik Kronholm.

Plötsligt är de framme. Taket, muren och vallgraven uppenbarar sig mitt i den urbana stadsmiljön. Erik Kronholm drar fram kameran direkt.

– Kolla där är det ju. Vad nice!

För att få komma in i slottet och beträda golvet måste alla ta av sig skorna. Det som Erik Kronholm var ute efter i sin association till golvet, är bokserien om klanen Otori av Lian Hearn som utspelar sig i ett fiktivt Japan under en tid som liknar medeltiden. Böckerna är mustiga berättelser med dramatiska miljöer och stora känslor.  Det är samurajer, lönnmördare, maktspel och kärlek. Huvudpersonen växer upp som fosterson i ett slott mycket likt Nijo Castle. Markus Klug tillhör en av de få gruppen som faktiskt läst bokserien.

– Den är jättebra. Den handlar on en pojke som bland annat lär sig att gå över näktergalsgolvet utan att det sjunger.

Markus fortsätter berätta att golvet härinne är ett så kallat näktergals golv som är lagt på sådant sätt att golvplankorna ska ge ifrån sig ljud när någon går på det. Detta gjordes för att förhindra lönnmördare att kunna smyga in oupptäckta. Ett snillrikt larmsystem helt enkelt!

– Åh, den vill jag läsa, utbrister Moa Edvinsson. Tänk att få läsa om en plats och natur som man faktiskt har varit på och vet precis hur det ser ut!

Gruppen går igenom slottet och tittar in i rummen som även innehåller dockor i naturlig storlek som visar hur härskaren Shogun tog emot sina vasaller i stora salar.

Men hur låter golvet som man går på? Som en näktergal?

Erik Kronholm och Daniel Olsson beskriver:

– Nja, jag förstår tanken att det är som en näktergal, men jag tycker det mer är som ljusa pip och knarranden.

– Det är som ett knarrande golv hemma fast med ljusare ljud, som om det höjs i frekvens.

– Det låter lite läskigt. Som om detta vore ljudeffekter i en skräckfilm!

Flera av scouterna försöker smyga ljudlöst, men lyckas inte många meter.

Bland besökarna utanför hittar Snapphanarna bland annat en grupp scouter från Mexico. Det är en fröjd att se hur scouthalsduken förenar ungdomarna och svenskarna är föredömliga i att ta kontakt och våra prata. Inom kort utbyter de både märken och visitkort.

20150725_156000NäktergalsgovetMindre

– Kolla vad många jag fick, skrattar Elemina Dahlberg.

– Nu längtar jag till Jamboreen, konstaterar Daniel Olsson. Det är så intensivt under rundresan. På lägret kan man nog få komma ner i varv lite och så blir det kul med alla nationaliteter. Vår by är grannar med Japan, Schweiz, Island och USA.

Ja, snart börjar det stora lägret, bara ett par dagar kvar!

20150725_145936NäktergalsgovetMindre

Ingången till Nijoslottet

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Mattias Walan. Bokmärk permalänken.