På bussen mot Mt Fuji

IMG_1554 (2)

Vilken start på Japan-resan för Prästakragarna! Efter 28 timmar på flygplatser och i luften väntar bussar vid landningen i Narita för fortsatt färd.

De fyra bussarna blir snart fullastade med svarta flightbagar och 40 förvånansvärt pigga scouter i varje. Några sjunger lågt, några pratar, några är tröttare än andra. Alla i bussen får en väl tilltagen matsäck, som troligen var skapad för att tillfredsställa västerländska smaklökar. Den innehåller en tonfisk och currymacka, mimosasallad, en minikorv med bröd, en ägg och majonässandwich, en trekantsbröd med skinka och brieost samt en vaniljcreme-bulle. Sorlet höjs i bussen och energin verkar komma tillbaka för de flesta :-)  Mörkret faller snabbt utanför.

Bussen åker rätt genom Tokyo på väg mot Fuji-området, till Yamanaka. Det är en fantastisk bussresa genom Tokyos absoluta centrum, förbi Tokyos ”Eiffeltorn” som är 333 meter högt, att jämföra med Paris torn som är 312 meter högt, och det område man bygger inför OS 2020.

– Titta vilka fina ljus! ropar några scouter då vi passerar  ett pariserhjul med gulligt ljusspel som lyser upp i mörkret. Att vara gullig, på japanska heter det kawa-ii, är mycket viktigt. I Japan strävar många efter att vara gulliga – coola attribut, attityder, cool stil eller uppförande röner ingen framgång – utan man försöker till  och med att tala med ljus röst.

– Hur kommer det sig att alla dessa ungdomar är lediga? – När får de sommarlov? Med en lite bekymrad min kommer frågorna från vår tour guide ”K”. Sedan berättade han att  japanska skolor slutar på måndag, för ett kortare sommarlov (i Japan har man tre terminer). Måndag är därför en dag då det kommer vara stängt på kontor och i många butiker.

K skulle helst vilja att alla fick se Kyoto, den gamla huvudstaden, som är så full av japansk historia. Han hoppas också att vi ska se och möta japanerna som de trevliga personer de är, nyfikna på andra kulturer.

Han har aldrig träffat svenska turister förut, gårdagens scoutavdelning som kom till Narita var de första. Svenskar har ett bra rykte i Japan, som arbetsamma och ordentliga, och våra företag Ikea och Volvo är stora varumärken.

Detta och mycket mer berättade K och får applåder. Bussen kör vidare i natten mot Mt Fuji. Nu har avdelningen varit på resande fot i över 30 timmar…

Det här inlägget postades i Uebu av marialysell. Bokmärk permalänken.

En reaktion på “På bussen mot Mt Fuji

1. Hej till alla,
    Jag har tagit en dag extra semester och läser era artiklar. Spännande resan!!!!!!
    Mitt hjärta följer min son och er alla.
    Här regnar igen, men plantorna trivs och sniglarna har roligt.
    Tackar alla som är på resan, stora och små scouter för engagemanget.
    Ha underbara dagar och ta hand om ER!
    Jeni Dragomir