Rutschkana till stora naturupplevelser – Go’fika

IMG_2039

Nära Yamaguchi ligger Mt Fujio (inte att förväxla med Mt Fuji). Igår bestegs det 69 meter höga berget av flera avdelningar. ­­Här kommer Gofikas berättelse.

Programpunkten heter Nature. Mitt på dagen i värsta hettan går starten för Gofika. De har laddat med massor av vatten, lunchpaket och vätskeersättning. Allt klart för en lång promenad i naturen.

För Anders Svensson är allt bra utom värmen.

– Man kan köpa riktig is på jamboreeaffären! Just nu vill jag hälla is över huvudet. Jag längtar efter snö!

IMG_2019

Om fyra dagar ska avdelningen ha baddag, alla längtar dit. Alla har också på sig de nya pikétröjorna med sponsortryck. De är inte i funktionsmaterial och rätt så tjocka. Arrangörerna önskade att de skulle bäras idag.

– Men man kan säga att vi badar just nu – i svett! konstaterar Anders  Svensson med eftertryck.

Vandringen sätter igång. Först en promenad genom våtmarksväxtlighet och låga buskar invid den från havet återvunna marken, fram mot sjön. Där finns ett rasthus med utsikt sjön som nu har ett knappt skönjbart vattenstånd. I sjöns våta sand trivs tiotusentals små krabbor. Go’fika har många idéer om vad man kan göra med krabborna. Fånga, koka och äta? Leka med?

Efter lunch går Go’fika vidare. Nu kommer paraplyerna fram för att skydda mot solen. Joanna Eriksson berättar att hon gillade rundresan i Japan men att hon länge har sett fram mot jamboreen för att få träffa andra länders scouter.

IMG_2030

– Jag har mest träffat amerikaner och om några dagar ska vi göra ett byte. Två amerikaner kommer och äter middag hos oss och två från oss går till amerikanerna, säger Joanna Eriksson.

Vägen leder upp mot vägrenen och de följer den ett tag. Vid sidan av vägen ligger risfält på risfält. Röda pilar anger sträckningen. Gofika tar många vattenpauser, det behövs idag. Det är mycket ansträngande att gå i värmen. Efter att ha korsat vägen, och påbörjat marschen fram till foten av berget Mt Fujio, kan de hämta vatten från en stor vattenbehållare som ställts dit av militären. De fyller på mer vatten då vi går förbi.

IMG_2033

Hugo Sunnerhagen har erfarenheter av byteshandel. Han berättar hur han tar med sig lite saker han vill byta och går runt på promenad i byn. Han frågar de scouter han möter ”Do you wanna swap?”

IMG_2020

-Och då pilar scouten iväg och hämtar saker som han eller hon vill byta. Jag har fått tag i en tjeckisk kårhalsduk, och en italiensk kårhalsduk som jag är mycket nöjd med, samt blivit erbjuden en koreansk sidenhalsduk. Det bytet avbröt jag eftersom jag insåg att mitt inbyte var värt väsentligt mindre, säger Hugo Sunnerhagen.

Framme vid det trädbevuxna berget går det en rundad slinga upp mot toppen. På toppen väntar överraskningen: en rutschkana. När man åker rutschkanan får man den mest magnifika vy över Yamagochiområdet. Alla åker minst en gång, den är verkligen vad som behövs efter en lång marsch.

IMG_2044

Uppe på toppen blir Sofia Einarsson intervjuad av P4 Värmland.

Återtåget mot lägret går mycket fortare. Ledarna tvingar in pauser för att alla ska få i sig livsviktigt vatten.

– Ni skulle se oss när det blir svalare på kvällen. Då är vi som ett annat gäng, då har vi energi!

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av marialysell. Bokmärk permalänken.