Så firas julen i Japan

Nu är det jul igen! Hur firar du? Är det julotta i kyrkan på morgonen? Äter du risgrynsgröt? Åker du hem till mormor? Eller hör du kanske till en av alla dem som jobbar på julen? Oavsett hur du firar eller inte firar så brukar de flesta svenskar betrakta julen som en familjehögtid. Men i Japan är det lite annorlunda.

20141224 godzilla

På 1500-talet åkte missionärer från Europa till Asien för att försöka övertyga folket där att kristendomen var en bra grej. Det blev inte så populärt och år 1612 förbjöds kristendomen helt och hållet, så även julfirandet. Först på 1900-talet öppnade landet åter för att ta emot intryck från väst. Efter andra världskriget var Japan ockuperat av USA och amerikanerna hade ett stort kulturellt inflytande, bland annat i form av Hollywoodfilmer. Och precis som att vi tycker japansk kultur är spännande och exotisk så tyckte japanerna att västkulturen var något nytt och häftigt. Så när dessa filmer visade julen på ett fluffigt och romantiskt vis började en förvandling av julen i Japan, från förbjuden familjehögtid till den stora dejtkvällen nummer ett!

Jo du läste rätt. I Japan är det numera tradition att dejta på julafton, inte helt olikt alla hjärtans dag. Om du har en pojk- eller flickvän så är det vanligt att till exempel gå på restaurang, promenera hand i hand och titta på spektakulära juldekorationer, samt kanske, kanske ta in på ett hotell till kvällen… De som inte har någon dejt går ofta ut och festar eller umgås med vänner.

20141224 Julromantik

Den Japanska julmaten är också annorlunda jämfört med vår. Till exempel är det tradition att äta kyckling från Kentucky Fried Chicken! Även detta kommer sig av det amerikanska inflytandet. I USA äts det kalkon till jul, och kalkon fanns det inte så mycket av i Japan. Folk bytte ut det till kyckling, vilket KFC fick nys om och utnyttjade i en reklamkampanj 1974. På julafton tog personalen på KFC på sig julmössor och serverade mängder med friterad kyckling i hink. Japanerna gillade det och idag tror vissa japaner att KFC är ett genuint inslag på amerikanska julbord. “Kurisumasu ni wa kentakkii!” (Kentucky till jul!).

Det finns även en julkaka som görs på sockerkaka, vispgrädde och jordgubbar i många variationer. Det kanske vi svenskar skulle kalla en sommartårta, men hallå! Har ni tänkt på att en uppochnervänd jordgubbe ser exakt ut som en tomte?

20141224 kaka

20141224 KFC

Kanske tycker du att japanernas julfirande låter lite konstigt? Men det är väl egentligen inte konstigare än att vi tittar på amerikansk tecknad film om en anka i djungeln varje jul? För att inte tala om att dansa som små grodor, eller sätta på sig en vit särk och gå runt med brinnande ljus i håret…

Från oss alla till er alla, en riktigt メリークリスマス! (Merīkurisumasu!)

Det här inlägget postades i Okategoriserade av Malin Huusmann. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>