Sikta mot stjärnorna – nå 3000 meter

DSC_0603_Utsikt Mindre

Vinden sliter och regnet piskar. Trots tyfonen gör kontingentledningsteamet ett försök att bestiga Japans högsta berg.

– Stanna minst en timme på stationen innan ni fortsätter för att anpassa er till höjden, ljuder en förinspelad röst på både japanska och engelska.

Anna Stefan, Jessica Andersson, Maria Lysell och Anna Benckert på bussen mot Mount Fuji. Bussen har endast ett 30-tal platser och därför kan tyvärr inte en hel avdelning (40 pers) från kontingenten göra den här aktiviteten.

Bussen till Mount Fuji stannar vid nivå nummer fem, på knappt 2000 meters höjd. Anna Stefan, Jessica Andersson och Anna Benckert kliver av tillsammans med Maria Lysell. Här finns en liten toalett och en turistshop. Några av bussresenärerna struntar i uppmaningen att stanna, men det svenska gänget tar sin tid. En timme senare är toaletten besökt, varma kläder på, souvenirer köpta och klätterplan lämnad i brevlådan vid starten. ”Aim for the top, back to last bus” står det på den.

Gruppen vid starten på 2000 meters höjd.

– Man brukar åka iväg vid åttatiden kvällen innan, gå en bit upp på berget och sova där. Sen klättrar man vidare för att kunna se soluppgången på toppen, säger Anna Stefan från resurspatrullen. Anna Stefan, Anna Benckert och Jessica Andersson är inte här som turister. De är här som en del av kontingentledningsteamet (CMT). De arbetar varje dag med att stötta Svenska kontingentens avdelningsledare. Idag har de äntligen en ledig dag.

– Det här är min stora dröm med resan, säger Maria Lysell från kommunikationsgruppen, även hon CMT. Hennes uppdrag är att dokumentera Svenska kontingentens upplevelse. Idag är hon med för resurspatrullens skull.

När vädret är för dåligt stängs berget. Leden går genom bäckfåror och vid häftigt regn blir de översvämmade. Idag är första öppna dagen efter tyfonen.

De första 200 metrarna är en trappväg. Sen övergår den till en stenig stig täckt med svart lavagrus. Mount Fuji är en aktiv vulkan men det var 300 år sen den sist fick ett utbrott. Runt om stigen är skogen tjock och grön, ett utdrag ur den japanska naturen. Högst upp mot himlen svajar trädtopparna märkbart.

– Nu ska jag byta kläder igen, säger Jessica Andersson och stannar. De andra hjälper henne att dra ner regnponchon över ryggsäcken. Terrängen växlar mellan tät, hög skog och flacka, öppna bergslandskap. På de öppna partierna sliter vinden med sig aggressiva regndroppar. Regnponchon slår högljutt i draget. Det blåser kulingvindar idag nere i Gotemba. Här uppe är vinden kraftigare. På skogsleden är det dock vindstilla. Tempot är lågt, för att undvika höjdsjuka, men humöret är gott.

Lunchpaus i de grönskande buskarna. Här är det en nationalpark och allt skräp måste tas med hem. Vandraren får uträtta sina behov på stationernas toaletter, vilket kostar 200 yen.

– Oj, säger alla när de når stationen på nivå nummer sex. Trots att vinden sliter och regndropparna kyler kan de inte låta bli att ställa sig längst ut på kanten. Utsikten över de japanska bergen breder ut sig.

– Vi har gått den första sträckan på en timme och fyrtiofem minuter. Det står på skylten att den ska gå på en timme. Vi lär ju inte hinna upp.

Vid 2200 meter ger klimatet ett svenskt intryck. Här växer björk, rönn, al, lingon och smultron.

Anna Benckert låter besviken. Strax bestämmer sig hon och Jessica Andersson för att vända tillbaka. Om de inte kan nå toppen får det vara, tycker de. Dessutom är det för dåligt väder för att klara hela vägen. De andra vill däremot fortsätta och gruppen delar på sig. Det ska inte vara så långt till nästa station.

Längs med leden sitter staket. Användbart både för att få veta var stigen leder, vart man inte ska gå och för att hålla sig i när det är tåligt väder.

Längs med leden sitter staket. Användbart både för att få veta vart stigen leder, var man inte ska gå och för att hålla sig i när det är dåligt väder.

Leden blir brantare. Trädgränsen kommer närmare och de skyddande skogspartierna blir allt mindre. Till slut greppar Maria Lysell tag i ledrepen på sidan av stigen för att inte falla. Regndropparna slår hårt som hagel mot deras ansikten och de kryper fram i uppförsbackarna. De möter ett gäng japanska turister som är på väg ner. Japanerna ler men skakar på huvudet och korsar armarna framför sig, det japanska tecknet för ”Nej”.

Strax ovanför stationen ställer sig gruppen tätt ihop för att kunna prata i den högljudda vinden.

Hit men inte längre. På 3000 meters höjd var vinden så hård att det tog stopp.

– Det här börjar kännas läskigt, nu finns det en skaderisk, säger Anna Stefan. Maria Lysell som bär på den största ryggsäcken fångades precis av vinden och trillade nästan omkull. Det är dags att fatta det svåraste beslutet. Att vända om och gå ner i tryggheten igen. De sätter sig ner några sekunder för att känna den starka vinden i ryggen. Kamerorna åker fram för att fota den vyn. De tog sig nästan till 3000 meters höjd. Bara tre toppar i Japan är högre mot himlen.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.