Skarpt läge för Jamboreens unga talespersoner

UTP_gruppbild

När Kajsa Alverup, Anna Henriksson, Emma Löfgren Wallén, Anna Lundberg, Victor Hagenborg och Julianna Holmberg anmälde sitt intresse hade de ingen aning om vad som väntade. Eric Winell fanns i Chile och hade då inte träffat gruppen. 

Medias intresse

Klicka på konnichwa! Svenska kontingentens Unga talespersoner säger hej på japanskt vis, redo att möta media och briljera inför alla journalister som undrar hur awesome scouting är!

konnichwa

… i allt från lokaltidningar till Julianna Holmbergs artikel i Kamratposten, till Eric Winells äventyrsbloggLight My Fires Adventure Blog, till när Kajsa Alverups berättar i radio om sin roll som Ung talesperson i Förmiddag med Radio Blekinge.

julianna i kp-Att vara UTP är ett av de bästa besluten jag har fattat i mitt liv. Jag har haft jätteroligt, dessutom har jag fått nya vänner för livet, och blivit tryggare med att prata inför stora grupper, säger Anna Lundberg.

Medias fokusering

Hemma i Sverige igen, tillsammans med många scouter runt om i Sverige, hanterar de nu medias fokusering på smittoskyddsfrågor i ett läge när de bara längtar efter att få skrika ut hur spännande det är att åka på Jamboree och hur roligt de har som scouter!

bild

Det gäller att vara klar över vilka frågor de kan svara på och vilket budskap som ska förmedlas. Emma Löfgren Wallén berättar om hur det var när TV4s nyhetsteam ringde och med en timmes varsel bad att få göra en intervju: ”Farlig smitta på scoutläger”.

 

-Jag smsade reportern och frågade vilka frågor som skulle komma, så jag kunde vara förberedd. Sedan svarade jag bara på de frågor som rörde mig och min upplevelse. Allt som rörde smittoläget hänvisar jag till Scouternas presschef Caroline Thunved.

 

Att äga intervjun

tältEller så kan det gälla att hantera medier som tar en intervju som hölls innan lägret och vinkla den mot hjärnhinneinflammation. Som Anna Henriksson reflekterade:

-Radion ringer och jag gissar att de fiskar efter citat.

 

Eric Winell fick erfara detta när han intervjuades för Radio Swedens program ”Another suspected case of meningitis after scout jamboree”.

-Det gick jättebra! De var väldigt inriktade på sjukdom dock.

 

På främmande språk

-Det svåraste rörande UTP-uppdraget att formulera sig bra och spännande på ett annat språk. Men det löser sig alltid jättebra eftersom vi hjälps åt, fyller i varandras meningar och stöttar varandra med peppande ord, berättar Anna Lundberg. Så var det närjapansk TV hängde på

tokyo tv

och Tokyo TV ville fråga om pojkvänner och dating… ”Vi är bara vänner” blev ett givet svar ;-), fortsätter Anna Lundberg. Vi ville prata scouting…

 

 

Ceremonier

Gåshud är det många som får av den starka och vackra invignings-ceremonin.

kajsa, julianna, emma3

Emma Löfgren Wallén, Kajsa Alverup och Julianna Holmberg lämnar över den officiella scoutflaggan, tagna av stunden allvar. Läs Flaggbärarens berättelse.

 

IMG_0908

– Yes! Så coolt! sa Kajsa Alverup när hon fick frågan.

– Var stolta, ni klarar det galant! sa Anna Lundberg.

Gladast var Victor Hagenborg. Att få vara fanbärare är lycka!

 

Andra intressanta uppdrag under lägret var inte minst att Eric Winell lunch med Japans kronprins Naruhito. Läs om lunchen i Den tyste prinsen.

– Jag önskar att jag kunde visa bilder men det var extremt strikt och man fick inte ha kamera med sig alls. Det var också väldigt kul att på lunchen få träffa ledaren för WOSM och prata med honom, och att vara i ett rum med scouter från 110 olika länder!

iss astronaut

– Intressant för mig var också de 10 minuter då rymdstationen ISS passerade över Jamboreen och vi scouter kunde få kontakt. Då var jag med, berättar Eric Winell.

 

Jamboreens Young Corresondents skapade denna film (YouTube) om händelsen: International Space Station ISS to 23d World Scout Jamboree

 

För fred

Mycket känslosamma och starka var de ceremonier som hölls i Hiroshima och Nagaski i samband med 70 årsdagen av världens första atombomber. Anna Lundberg och Anna Henriksson representerade svensk scouting.

IMG_2457Ett minne för livet i mötet med överlevare från Hiroshima.

Annorna berättar:

Vita duvor för fred i Hiroshima

International Youth Peace Forum at Nagasaki

 

Andan från Jamboreen har varit strävan för fred och en bättre värld. Men att vara tillsammans och ha roligt är nog den viktigaste faktorn för ett lyckat scoutläger.

Wa.

 

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av marialysell. Bokmärk permalänken.

En reaktion på “Skarpt läge för Jamboreens unga talespersoner

  1. Mycket trevligt skrivet om våra UTP:are, Maria.
    Alltid lika roligt att få ta del av ungdomarnas arbete ”bakom kulisserna”. Härligt med så fina och engagerade ungdomar, som dess utom för fram scouting som så positivt, roligt och lärorikt, som det faktiskt är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>