Snabbaste tältet – med två sekunder

DSC_0854TälthavMindre

Elva avdelningar och 154 tält. På campingplatsen på norra Miyajima bor nästan hälften av den Svenska kontingentens deltagare.

De tre meter långa tältbågarna svingas i luften. Publiken backar. I mitten sitter tre genomblöta scouter som tävlar i att slå upp tält.

– Hej och välkomna till scout-SM i tältuppsättning, skämtar en av ledarna med förställd radioröst. Igår kom de första nio avdelningarna hit från resorten Nagahama utanför Kyoto. I natt kommer det fem nya. Alla hjälps åt med att slå upp tält innan innan de kommer fram. De blåa tälten fyller skogsgläntan som bär i en blåbärsskog. För att hålla stämningen uppe sker spontana tälttävlingar.

– Kan någon hämta en sten?

Fredric Tunberg vrålar rakt ut, tagen av tävlingshetsen. Kroppen är blank av svett. Det är hög luftfuktighet och runt 30 grader varmt. Han slår ner tältspikarna i den hårda jorden, bara något före Pontus Stadig som slår upp tältet bredvid. Efter nio minuter och 29 sekunder utropas Fredric Tunberg till vinnare.

DSC_0862FredricTunbergMindre

– Det känns surt. Jag var ju bara två sekunder efter, säger Pontus Stadig. ­Ändå tar de varandra i handen och poserar framför sina tält. Nu är det dusch och bad som står på schemat. Pontus Stadig går bort för att heja på den siste tältuppsättaren som fått problem med en trasig tältbåge.

– Ska vi tävla en gång till, eller?

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.

En reaktion på “Snabbaste tältet – med två sekunder