Solceller, slime och annan science

ui9HIm6If78JZRK9MIM2IiRBhakHH5-x_Z9a259ybtY,WhW8y0kzv_Svkmib_1oM-VbpkHf6wUWZCaMOUnidfuY[1]

Kreativa tankar med Embla Fröberg, Sara Sildh, Karl Eischer, Herman Efraimsson och Gabriel Klingström.

En jamboree handlar inte bara om att bo i tält, träffa scouter från världens alla hörn och lära sig om världens kulturer. Programaktiviteternas syfte är att på ett roligt och inspirerande sätt lära scouterna att bli bättre världsmedborgare. Ett aktivitetstema är Science och detta är dagens program för avdelningen Hare.

Klockan är nio, solen står redan högt och trollsländorna som surrar tätt över fältet får sällskap av scouterna från två olika subcamps som kommer för att ta del av de 50 olika stationer som finns uppsatta på programmodulen. Syftet med stationerna är att bredda deltagarnas kunskap och medvetenhet kring hur vetenskap kan hjälpa oss att bygga en bättre värld.

Christoffer Övall som är avdelningsledare förklarar upplägget för avdelningen Hare:

– Som ni ser är det jättemånga tält på fältet. Det är både olika kontingenter som står för innehåll och en del företag som har workshops. Ni får gå runt i patrullerna och välja precis vilka stationer ni vill så återsamlas vi klockan 12.

En av patrullerna väljer ett av Japans många tält. Här handlar det om mätteknik. De får höra om Tadataka, en japan som 1745 gick till fots runt Japan för att rita kartor av landet. Kartorna har i senare tid visat sig stämma förvånansvärt väl. Stationens övning blir att fundera över hur man kan mäta utan verktyg och vilken nytta man har av att veta sina personliga mått, som man alltid bär med sig.

Gustaf Älmeby drar upp oväntat upp ett Ikeamåttband ur sin Kånken.

TL8Cs7vtTFswOJsqKkSEMP4l3AVRYnn3kMhXgi9CEbg,LrzaHHQCG3t1mjAPLFK9aQtdMHVdN6P5OpRdIkLkXYc[1]

wsOkT6mb3WgJ3G8uK9284Htvf-pfBwYPI48JgboxrXQ[1]

– Ska vi mäta kan ju denna vara användbar! Vi hittade ett Ikea i Tokyo som vi slank in i på vägen hem till vårt hotell. Vi passade på att käka köttbullar, köpa godis och så tog jag ett måttband, skrattar Gustaf Älmeby.

Patrullen kalibrerar sedan sina steg och ska mäta upp tre olika sträckor. När de testgår får de feedback från ansvarig IST – lägerfunktionär – om hur de kan förbättra för att mäta ut mer exakt.

Samtidigt blir ett annat gäng ur Hare färdiga och lämnar in en avancerad matematisk uträkning på sträckorna. Efter rättning får de resultatet: +2.65m.

– Helt ok. Vi fick bättre svar än vi trodde, säger Alice Paulsen.

– Det var egentligen ganska basic rent räknemässigt. Kunde man medelvärde och hade miniräknare så var det inte så svårt, fyller Vera Torell i.

När Gustaf Älmebys gäng är klara är de riktigt nöjda.

s36sTDBrY_34xLi5He4CHuROrMMTuNkNlN6g8ZspNCk,isd1r1dFtekQW0SFcQ2-7ddlEEFWY71hUoZ_Awmokuw[1]

– Vi kom nära! Vi valde att låta alla mäta och sedan ta medelvärdet. Vårt svar låg -1.5 meter från facit, så nu ligger vi 2:a på dagens scoreboard, säger Malin Wiker.

Ytterligare en Hare-patrull dyker upp och väljer britternas tält: Slimetillverkning. Här jobbar även svenska IST:n Emma Svanström.

– Jag valde Science och hamnade här hos britter. Jag är jättenöjd, det är kul att få stå och gegga och göra slime hela dagarna.

Karl Eischer, Herman Efraimsson och Gabriel Klingström kastar sig entusiastiskt över uppgiften.

En del vatten, en del lim, lite färg och så ”Borax solution”. Sedan gäller det att röra i pappmuggen! Efter en knapp minut koagulerar geggan och bildar en klump med slime!

AGGN6zICyhRWvGpoTLKY6ceR8cQ3UzRd_cVQj06h-j0,PYYQfXW02YIo-q-69WJ55GpGJgxXzYWmx7k4a9Z382Q[1]

– Nyss programmerade vi robotar, det var också fett coolt, säger Karl Eischer

– Vi lyckades så bra att vi fick ett märke, säger en nöjd Gabriel Klingström.

Stationen bredvid innehas av Sverige och Svenska kontingentens samarbetspartner Kraftringen. Herman Efraimsson tar med sig sina kompisar och sätter igång att bygga ett papphus med solcell på taket. Solcellen driver sedan en lampa inne i huset. Som avslutande uppgift ska de hitta på ytterligare smarta lösningar som innefattar solceller. Patrullens lösning är ”Lightning Umbrella” – ett smart paraply med vikbara solceller som laddas i solen och som även har ett USB-uttag i handtaget.

TpkIUvq2ODzhDCKH_-Z4h67_R7hQuqp_i3FhLLTq5ww,Wh0aNhObTDPNsmEoEG7rXaD6eg6c98QeKJxWyYyGEP4[1]

Samtidigt lyssnar några andra ifrån Hare på en miniföresläsning om vattenbristen i världen och företagets uppfinning: en vattensnål toalett.

Scienceområdet är stort och sväljer många besökare. Men att en del stationer är mer populära märks på köerna utanför vissa tält. Utanför  ringlar sig en lång kö i solen. Patrullerna från Hare kikar på att ”Experience a sandblast”, men kön är lång ute i solskenet så de väljer att knalla vidare på sin vetenskapliga upptäcktsfärd.

Tiden går fort när man har skoj och när passet är slut kan man få sin stämpel i handboken.

– Jag tycker Science har varit kul, sammanfattar Alice Paulsen. Det är klart det blev lite drygt med köerna, men de ställen vi besökte var intressanta.

– Ja, det var jätteintressant, de som pratade var duktiga, men de mest populära stationerna hann vi inte, avslutar Vera Torell.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Mattias Walan. Bokmärk permalänken.