Sopigt i Japan

skräp 1

-De är renliga i Japan. De verkar måna om en ren miljö, säger Moa Kihlbaum från ABBA. Inga sopor lämnas framme, inga överfyllda papperskorgar skräpar ner. Folk tar med sopor hem helt enkelt, fortsätter Moa Kihlbaum.

-När jag har skräp bär jag det i ryggsäcken till hotellet.

Sopsortering är mycket viktigt i Japan, förklarar guiden i bussen från flygplatsen. Olika typer av material skiljs åt i olika kärl på samma sätt som hemma.

Men japanerna tycks har gått ett steg längre: det är svårt att finna offentliga papperskorgar för allmänt skräp i Japans städer. De papperskorgar  som finns är anpassade till det skräp som kan bli aktuellt: burkinsamlingsbytta vid en burkautomat, petflaskinsamling vid flaskautomater, pappersbehållare vid glasstånd. För övrigt finns det få. Man förväntas äta hemma och ta hand om sitt skräp hemma, vilket kan vara svårt när man är på resande fot.

skräp 1

-Jag har inte haft jättemycket skräp att slänga, säger Joel Landén från ABBA, så problemet har inte varit stort. Knepet är att fylla Kånken med sitt skräp och ta med det till hotellet.

Familjerna köper soppåsar för 400 yen styck som gäller för hushållssopor. Bara dessa plockas upp av sopgubbarna, berättar Lisa Yuen från kontingentsledningen, som varit utbytesstudent i Japan.

Japaner äter sällan mat offentligt så de har inte samma problem som scouterna. Det finns t.o.m. anslag på lokalbussar om att förtäring (liksom högröstade samtal, telefoni och musik) som kan störa medresenärer är förbjudet.

Det här inlägget postades i Uebu av marialysell. Bokmärk permalänken.