Surströmming i Japan

11851198_911847205528549_1791056251_n

Ni vet de där reklamfilmerna om Kalles Kaviar? Om hur de åker runt världen för att bjuda på denna svenska smak. Några grabbar i Wagshi tog det ett steg längre och bjöd på surströmming på jamboreen.

– Det kom ett paket till oss här på lägret med surströmmingsburken, berättar Henrik Erlandsson. Vi hade haft som ett skämt med en kompis hemma om att man borde bjuda på detta. Och så hade han skickat ner en burk till oss.

– Vi undrade om vi skulle våga öppna den. Våra ledare var lite tveksamma, men vi gick och frågade Kontingentledningen och fick Ok, säger Axel Flygare.

– Svårigheten var att hålla den kyld i denna värme. Vi fick gå till affären och köpa en isklump som vi lade i en frigolitlåda, fortsätter Henrik Erlandsson.

Suströmmingsskivan äger rum lite utanför själva byn, av hänsyn till alla runt i kring. För doften känns verkligen. Wagashi hade gått runt tidigare i byn och gjort reklam för tillställningen. Egentligen ville de ha dit australiensarna för att få tillfälle att hämnas från häromdagen då de bjöd svenskarna på Vegemite.

– Vegemite var det värsta jag ätit, säger Henrik Erlandsson.

Just de kom inte men däremot scouter från USA, Tyskland och Storbritannien samt svenskar.

Axel Flygare berättar att det var ju svårt att hitta rätt tillbehör, men skivad lök och vitt bröd gick att ordna.

– Flera kom hit, men stoppades av lukten och vände, skrattar Lukas Domeij. Tyvärr ser inte konsistensen riktigt ut som det brukar heller.

 

11854064_911847188861884_1853327053_n

Från USA dyker Jack Hamphill och Jack McCleland upp och vill smaka.

Ur burken försöker man fiska upp en fiskbit, men allt ser ut att ha smält samman till en enda grå massa.

Det blir under grimascher som amerikanerna stoppar brödbitarna med surströmming i munnen, men de tuggar och sväljer

11824246_911847252195211_622154759_n 11830110_911847208861882_1664482256_n 11857641_911847245528545_672394955_nGLjBzoguONK8NffS7zeGn-CSIrHjjADMpflnPiwjApA,ZZDvnMTuUcU6Bp9eXE9Z8Qzyotr6jjUX13yJHZabhFo[1] 2015-08-07 13.53.22 2015-08-07 13.53.26

 

– Hmm, en väldigt unik upplevelse, säger  Jack McCleland  diplomatiskt.

– Ja, verkligen smakrikt. Det var helt olikt något jag någonsin smakat. Men…ja… urk! säger Jack Hamphill.

– Vi ger dem socker efteråt för att mildra eftersmaken, säger Austin Hu.

Ja, precis som i reklamfilmerna för kaviar kan vi nog konstatera att:

Surströmming –  det är en väldigt svensk smak!

nlsvZzzQxolmOzZsOwln9r0roqkDJhZqwbB09a9cR3w,yxIQIcmuikdoyFhldU7za5-5OS8G51rJ3lA2TyJ9kmk[1]

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Mattias Walan. Bokmärk permalänken.

En reaktion på “Surströmming i Japan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>