Tyst minut för Hiroshima

image

Bilden visar frukostbordet strax före åtta. Snart reser vi oss och ställer oss på led framför vår by. Klockan 8.15 för 70 år sedan föll bomben över Hiroshima och hela lägret har en tyst minut. Alla står upp i byarna eller på gatorna mellan byarna för att hedra offren.

Dagens aktivitet är Culture på förmiddagen. De flesta kontingenter visar upp något som är typiskt för deras kultur. Här finns akupunktur och kalligrafi, beduinläger och japanska trädgårdar, teceremonier och tenngjutning, pyssel och knåp.

Eftermiddagen har vi inga aktiviteter men det är mycket swapping mellan scouterna, det vill säga de byter saker med varandra (framför allt märken). Några verkar få till riktigt bra och ibland överraskande affärer. Gabriel till exempel lyckades byta en banan mot en fin halsduk via några mellansteg.

Till middagen byter en patrull plats med en i en amerikansk avdelning. Vi bjuder på en japansk måltid, ”Chirashi sushi” men utan rå fisk.

Alla verkar leva upp på kvällen när det är lite svalare. Det märks också att vi börjar närma oss slutet då det dyker upp allt fler upptåg. Jag passerade just en grupp japaner som byggt ett Tokyo Tower av pinnar. Hela bygget balanserade på bambupinnar som de bar runt tornet på genom lägret. En bit ifrån har en annan grupp en energisk dans kring en ”brasa” tillverkad av lampor och fläktar. Överallt sitter grupper av scouter från olika nationaliteter och skrattar och pratar med varandra. Stämningen är på topp.

Det här inlägget postades i Hare av Tobias A. Bokmärk permalänken.

2 reaktion på “Tyst minut för Hiroshima