Världens buffé

_MG_7226FoodfestivalMindre

Alexander Tsoi och Viktor Larsson gör de sista av de 200 chokladbollarna.

Det är matfestival i lägret och alla lägerbyar ska bjuda på mat från sitt hemland. Musik, folkliv och dofter sprider sig. Möt avdelningen Okazu som bjuder på fika och midsommarlekar.

"Det är pridevecka i Stockholm just nu så vi ville göra något på det temat." Hela lägret är pyntat med regnbågsflaggor.

”Det är pridevecka i Stockholm just nu så vi ville göra något på det temat.”
Hela lägret är pyntat med regnbågsflaggor.

– Nu ligger ni lite efter, det börjar om typ två minuter.
Sofie Jungmar är ledare på avdelning Okazu. Hon peppar några killar på avdelningen till att rulla chokladbollar.

– Det ser ut som köttbullar med ost på, säger Alexander Tsoi. Han blandar chokladbollsmet tillsammans med Viktor Larsson och Frans Bergkvist. Allt blir lite annorlunda när ingredienserna är japanska. Kokosflingorna är tre gånger så långa som de svenska och ser ut som parmesanost. Dessutom är det över trettio grader varmt och smöret beter sig helt annorlunda än vad det gör i ett svenskt kök. Alla scouterna i Okazus läger saknar den svenska kylan. Ändå tycker de att det är kul att bjuda på svenska smaker. 210 chokladbollar ska den första satsen räcka till, sen har alla tagit med sig en påse svenskt godis att bjuda på.

– De kommer nog tycka det är gott, tror Alexander Tsoi.

_MG_7194FoodfestivalMindre

Klockan slår tolv och ett gäng holländare kommer in i lägerbyn.

– Det här är traditionellt svenskt fika, berättar Sofie Jungmar på engelska. Gästernas tveksamma miner förvandlas till uppskattande leenden. Det här var gott. De slussas genast vidare till lägrets midsommarstång. Pålen av bambustänger är majad med ängsgräs. Små grodorna och leken norsk fylla avklaras innan gästerna kan gå vidare till ett nytt läger. Idag ska alla få möjligheten att gå runt. Okazus scouter får arbeta i skift.

_MG_7205FoodfestivalMindre

Små grodorna kring midsommarstången.

– Jag vill äta sushi hos japanerna. De är ju närmast de råvarorna vi får och måste kunna hantera dem rätt, säger Alexader Tsoi. Han har avslutat sitt lägerskift och beger sig ut i tälthavet tillsammans med Frans Bergkvist och Fredrik Hansson. Första stoppet blir dock hos amerikanarna i lägerbyn bredvid. De hade middagsutbyte med varandra kvällen innan och redan hunnit bekanta sig. Här blir scouterna bjudna på ”smores”, grillad marshmallow med choklad och digestivekex.

_MG_7258FoodfestivalMindre

– Jag brände min marshmallow, så den var inte så god, säger Alexander Tsoi. Smores är något som redan är rätt vanligt i svenska scoutsammanhang men det är första gången han får prova på det. Snart följer en rad olika smakupplevelser. Pasta med vitlök hos italienarna, doughnuts och scones hos britterna, ris med ”mole” hos mexikanarna och köttbullar hos en annan svensk avdelning.

_MG_7291FoodfestivalMindre

Pastan serveras i italienarnas personliga mattallrikar.

– Italienarna var amazing, så fantastiskt bra service!

Alexander Tsoi är väldigt nöjd med sin förmiddag. Italienarna drev till scouternas förtjusning en restaurangliknande verksamhet med bordsplacering och disk av tallrikar. När avdelningskompisarna hantverkade hos britterna passade han på att socialisera och knyta kontakter. Väldigt snart har han också lyckats få ett visitkort av en irländsk tjej han aldrig träffat förut. I ett taiwanesiskt läger blev gruppen ställda. Här bjöd de inte på mat. Istället fick de sätta sig ned och bygga gummibandspistoler.

– Jag var egentligen mer taggad på maten men det här var nog mest värt. Det här kan jag ta med mig hem också, säger Alexander Tsoi.

Scouterna bygger gumibandspistoler av avbrutna ätpinnar.

Scouterna bygger gumibandspistoler av avbrutna ätpinnar.

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av Elinor Karlin. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>