Vita duvor för fred i Hiroshima den 6 aug 2015

epa04873674 Doves fly over a cenotaph and the Atomic Bomb Dome during the peacememorial ceremony marking the 70th anniversary of the atomic bombing at Hiroshima Peace Memorial Peace Park in Hiroshima, western Japan, in the early morning of 06 August 2015.  EPA/KIMIMASA MAYAMA

Den 6 augusti 2015, klockan 8.15, dånade den stora fredsklockan vid ceremonin vid Hiroshima Peace Center under en i övrigt ”tyst” minut.

IMG_2381
Runt om stod Hiroshimas befolkning samlad. Bland hedersgästplatserna framför scenen satt Anna Lundberg, som representant för svenska scoutrörelsen. Ett kort tal av Ban-ki Mon (FN:s generalsekreterare) och tusen vita duvor släpptes mor skyn.

IMG_2397

Bombsök vid Peace Bell innan ceremonien började.

Dagen innan hade Anna tillsammans med de ca 150 scouter från alla Världsjamboreens deltagande länder samlats i Hiroshima. Alla scouterna anmälde sig som frivilliga att ta det viktiga uppdraget – att lämna över tusen papperstranor vikta av Hiroshimas scouter med fredsönskningar.

IMG_2434Alla scouterna stod i en stor ring och arrangörerna gick runt och valde fyra scouter, två pojkar och två flickor för ceremonien vid Childrens Peace Monument. En var Anna Lundberg.

IMG_2429

Papperstranorna har mycket stor symbolisk betydelse. Sadako Sasaki var en flicka som var två år då den första atombomben detonerades över  HIroshima. När hon blev tio år hade hon utvecklat leukemi på grund av den strålning hon hade exponerats för.  Hon vek papperstranor fram till sin död i hopp om att 1000 tranor skulle hjälpa henne överleva. Varje år lämnas nu över 10 miljoner papperstranor vid Childrens Peace Monument, med önskan om fred för världens barn, som är byggt i åminnelse till Sadako Sasaki.

IMG_2457Överlämningen av papperstranorna från japanska scouter till de fyra internationella scouterna, i fyra högar med 1000 tranor i varje.

IMG_2461

IMG_2465

IMG_2466

IMG_2451

IMG_2454

70 år efter bomben släpptes andas hela Hiroshima förhoppningar om fred i världen, det finns i luften och i allas tankar. En mycket stark och gemensam upplevelse man aldrig glömmer.IMG_2388IMG_2389

Det här inlägget postades i Uebu, Uebu Feature av marialysell. Bokmärk permalänken.